Boskalis trekt profijt van Hongkong-project

Sinds begin augustus bekend werd dat een grote baggerorder in verband met de aanleg van een nieuw vliegveld in Hongkong doorgaat, stijgt de koers van baggerconcern Boskalis. Hoewel Boskalis, in tegenstelling tot Ballast Nedam, niet eens deelneemt aan het consortium dat de opdracht uitvoert, wordt aangenomen dat het effect ervan de hele baggermarkt ten goede komt. Op de capaciteit van alle baggeraars zal een flink beroep worden gedaan, en dat heeft positieve gevolgen voor hun prijzen.

In de loop van de afgelopen maand klom de koers van Koninklijke Boskalis Westminster van 20 gulden naar ruim 24 gulden, een stijging van 20 procent. Boskalis is nog niet terug op het koersniveau dat in mei werd gehaald. Toen noteerde het baggerfonds nog boven de 26 gulden.

In eerste instantie was de koers van Boskalis gedaald, toen in juli berichten verschenen dat de baggerklus in Hongkong op losse schroeven stond. Het leek er even op dat Hongkong de financiering niet rond zou krijgen. Nu lijkt het tij gekeerd. De “opdracht van de eeuw” gaat definitief door en Boskalis publiceerde gisteren goede halfjaarcijfers. De winst (24,1 miljoen gulden) is met 11 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bovendien verwacht de directie dat de winst over 1992 hoger zal uitvallen dan vorig jaar. In 1991 boekte 's werelds grootste baggeraar een netto winst van 46,7 miljoen gulden bij een omzet van 847 miljoen gulden. Dat komt neer op een winst per aandeel van 1,87 gulden. Analisten verwachten dat de winst per aandeel dit jaar boven de twee gulden kan komen. Daarmee komt de koers/winstverhouding bij de huidige koers op 12, iets hoger dan het gemiddelde op de Amsterdamse effectenbeurs.

Beursanalisten gaan ervan uit dat de omzet van Boskalis volgend jaar tegen de 1 miljard gulden zal lopen. Ze nemen aan dat de marges op de baggermarkt ook zullen verbeteren. De afgelopen jaren is de netto winstmarge van Boskalis al gestegen van 5,4 procent in 1990 naar 6,1 procent in 1991. De marges kunnen verbeteren omdat de overcapaciteit waar de baggermarkt mee kampte, door een sanering in de jaren tachtig ten einde is gekomen.

Verder kan Boskalis dit en volgend jaar nog profiteren van fiscaal compensabele verliezen.

zullen verbeteren. De afgelopen jaren is de netto winstmarge van Boskalis al gestegen van 5,4 procent in 1990 naar 6,1 procent in 1991. De marges kunnen verbeteren omdat de overcapaciteit waar de baggermarkt mee kampte, door een sanering in de jaren tachtig ten einde is gekomen.

Verder kan Boskalis dit en volgend jaar nog profiteren van fiscaal compensabele verliezen.

    • Frank van Alphen