Beursindex zou op "oui' wijzen

PARIJS, 18 sept. Over de uitslag van het Franse referendum over "Maastricht' heerst grote onzekerheid. De markten weten het niet, eigenlijk weet niemand het. Volgens de Franse wet mogen in de week voorafgaande aan een referendum geen opiniepeilingen worden gepubliceerd. Iedereen let daarom nu op de Franse beurs.

Het is in Parijs een publiek geheim dat grote financiele instellingen voor eigen gebruik nog peilingen onder de kiezers laten verrichten. Een stijging van de koersindex op de Parijse aandelenbeurs rond het middaguur werd in Parijs dan ook gezien als een aanwijzing dat beurskringen zondag een "oui' verwachten over het Maastrichtse verdrag. Een verslaggever van de BBC zei evenwel peilingen van financiele instellingen te hebben gezien die wijzen op een "non'.

De resultaten van de peilingen kunnen niet worden geverifieerd, waardoor een grote geruchtenstroom op gang is gekomen. Het feit dat de koersindex CAC 40 na een daling gisteren ( 0,38 procent) vanmogen flink steeg, wordt als een positieve aanwijzing gezien dat een meerderheid van de Fransen zich - althans volgens de opiniepeilers - voor 'Maastricht' zal uitspreken.

De Parijse beurs heeft de afgelopen weken voortdurend sterk gereageerd op de publikatie van opinieonderzoeken. Welke invloed de monetaire onrust en de speculatie tegen de franc op het gemoed van de Franse kiezers zal hebben, was een vraag waarover vandaag slechts kon worden gespeculeerd.