Beleggers nemen koper van Homburg onder vuur

AMSTERDAM, 18 SEPT. Een kleine beleggingsgroep met de naam Piet Heijn heeft vanuit Den Haag fier het vuur geopend op de directie van de verlieslijdende vleeswarenfabrikant Homburg in Cuijk. Homburg zou een dezer dagen worden overgenomen door de firma Boekos in het Brabantse Boekel - een redding die de zegen heeft van de directie en de curator van Homburg. Piet Heijn meent echter dat Boekos de belangen van certificaathouders en werknemers van Homburg "ernstig verkwanselt'.

In een kleine advertentie in de Volkskrant van vanmorgen roept de beleggingsgroep certificaathouders Homburg op hun certificaten van aandelen aan haar te verkopen. Het gaat volgens de annonce om een "lucratief bod' en "een unieke mogelijkheid om uw investering veilig te stellen'. Van Homburg en van Boekos was vanmorgen niemand bereikbaar voor een reactie.

Bestuurder H. de Jong van Piet Heijn windt geen doekjes om het doel van het tegenbod op Homburg. “We willen de meerderheid die nodig is om decertificering te eisen. Daarna doen we een aanval op de stichting prioriteit van Homburg en benoemen we nieuwe commissarissen die de huidige directie ontslaan.” De Jong noemt zijn aanval zelf een proxifight. In zo'n proxifight probeert een aandeelhouder andere aandeelhouders voor zijn standpunt te winnen, om daarna met een meerderheid van de stemmen een aanval te openen op de directie.

Piet Heijn speelt bij Homburg een tweeslachtige rol. Een paar weken geleden onderhandelde de beleggingsgroep nog namens Boekos met Homburg over een overname. Maar volgens De Jong heeft Boekos de afspraken geschonden die Piet Heijn voor haar met Homburg had gemaakt, en wordt nu een koers gevaren die onvermijdelijk tot de ondergang van Homburg leidt. “Boekos had aanvankelijk alleen interesse om de vleesverwerkende divisies van Homburg over te nemen, met behoud van de werkgelegenheid bij Homburg. Als onderdeel van het overlevingsplan van Homburg, wil ze nu de hele onderneming kopen, iets wat wij haar strikt hebben afgeraden. Het reddingsplan van Homburg zal namelijk niet lang standhouden.”

Volgens De Jong maakt de curator een beoordelingsfout door te denken dat Homburg als zelfstandig bedrijf geen waarde meer heeft. “Door onze rol als intermediair van Boekos zijn we goed op de hoogte van alle ins en outs van Homburg en kennen we de waarde van de onderneming. Op de vraag hoe hij denkt Homburg, dat vorig jaar 25 miljoen gulden verlies heeft geleden, uit de rode cijfers te halen, gaat hij niet in. "Piet Heijn' bewaart zijn munitie voor een persconferentie volgende week.

Boekos wil door een onderhandse emissie de meerderheid van de aandelen van Homburg proberen te krijgen, stelt de Jong. Dat schaadt het belang van de zittende certificaathouders volgens hem. “Wat Boekos doet, komt neer op bedrog.” Er staan thans 25 miljoen certificaten uit van Homburg, dat op de parallelmarkt staat genoteerd. De Jong meent dat er geen certificaathouders meer zijn die directeur J. van der Kaaden van Homburg nog een warm hart toedragen.

De certificaathouders van Homburg hebben zich in de loop der tijd een en ander moeten laten welgevallen. Eind juni werden hun stukken afgestempeld van een gulden tot 10 cent. Tegelijk werd het maatschappelijk kapitaal verhoogd van 4 tot 20 miljoen gulden door de uitgifte van nieuwe aandelen.

Bovendien heeft Van der Kaaden de certificaathouders sinds zijn aantreden twee jaar geleden, steeds voorgehouden dat het beter zou gaan met Homburg. Volgens zijn citici heeft hij daarmee alleen de koers van Homburg een dienst bewezen. In plaats van een verbetering liep het verlies op van 5 miljoen gulden in 1990 tot 25 miljoen in 1991.

In juli vroeg de onderneming uitstel van betaling voor alle activiteiten, behalve de conservenfabriek. Er werd een reddingsplan opgesteld dat voorzag in een forse afslanking van vleeswarenfabriek, waarbij een derde van de 150 werknemers zal worden ontslagen. De twee miljoen gulden die nodig waren om dit plan te financieren (voor de afvloeiing van personeel en ter versterking van het werkkapitaal) kreeg Van der Kaaden aanvankelijk niet bij elkaar. Eind vorige maand dook vleesfabriek Boekos in Boekel op als reddende engel. Boekos verschafte de benodigde miljoenen met de bedoeling om Homburg later volledig over te nemen.

    • Luuk Sengers