Zweedse Gota op rand faillissement

Gota, de Zweedse houdstermaatschappij die onder meer eigenaar is van Gotabanken, de op drie na grootste bank van Zweden, heeft gisteren verklaard dat het zijn betaling aan crediteuren opschort.

Dit betekent dat Gota op de rand van een faillissement staat nadat gisteren in Stockholm door de regering is meegedeeld dat een door Gota gevraagde kapitaalsteun van 3,5 miljard kroon (ongeveer 1 miljard gulden) niet zal worden verstrekt.

De activiteiten van Gotabanken, dat vorige week een dramatische teruggang van de resultaten bekend maakte, komen door de perikelen van de moedermaatschappij Gota weliswaar niet in gevaar, daar de Zweedse staat garant voor de verplichtingen van de bank, maar betekent wel dat de Riksbank, de Zweedse centrale bank, zich intensief zal bemoeien de gang van zaken bij de bank, die in de afgelopen jaren voortdurende tegenvallende resultaten boekte. Zo zal Gotabanken dit jaar een verlies lijden van tussen 3 en 4 miljard kroon (tussen 600 miljoen en 1 miljard gulden).