Unicef voorspelt dood 50 miljoen kinderen

COLOMBO, 17 SEPT. Meer dan vijftig miljoen kinderen in Zuid-Azië zullen voor het eind van deze eeuw overlijden, tenzij de hygiënische omstandigheden in de landen in de regio zullen verbeteren. Dit zei directeur James Grant van het Kinderfonds van de Verenigde Staten (UNICEF) gisteren in de Sri-Lankese hoofdstad Colombo tijdens een driedaagse bijeenkomst van ministers uit zeven Zuidaziatische landen.

Volgens Grant zullen meer dan 25 miljoen kinderen komen te overlijden als gevolg van diarree en longontsteking. De andere helft zal sterven aan behandelbare ziektes, waarvoor ze niet worden ingeënt. Ongeveer veertig procent van de kinderen die in Zuid-Azië leven, worden geconfronteerd met armoede, sterfte, ziekte, ongeletterdheid en misbruik.

Twintig procent van de kinderen in de wereld wonen in India, Pakistan, Bhutan, Nepal, de Maladiven, Bangladesh en Sri Lanka. Deze landen zijn georganiseerd in de South Asian Association for Regional Corporation (SAARC). De tweede bijeenkomst van de SAARC in Colombo had tot doel afspraken te maken voor de verbetering van de levensomstandigheden in hun landen voor het jaar 2000. (Reuter, AP)