Uitgever Reed en Elsevier willen fuseren

AMSTERDAM, 17 SEPT. Het Nederlandse uitgeversconcern Elsevier en de Britse branchegenoot Reed gaan per 1 januari 1993 samen. Het voornemen daartoe hebben de beide ondernemingen vanochtend bekendgemaakt.

Reed en Elsevier willen in november de fusie voorleggen aan aandeelhouders in buitengewone vergaderingen. De Amsterdamse effectenbeurs reageerde negatief op het fusievoorstel. De koers van Elsevier, gisteren gesloten op 116,70 gulden, viel sterk terug en noteerde tegen het middaguur 107,50.

De twee concerns verwachten samen meer mogelijkheden te hebben voor expansie op diverse terreinen van de mondiale uitgeverij. De combinatie Reed Elsevier behoort wat omzet betreft tot de tien grootste ter wereld. Gemeten naar beurswaarde is ze zelfs de op twee na grootste uitgeverij, na de Amerikanen Time Warner en Dun & Bradstreet. Op basis van hun resultaten over 1991 zouden de beide uitgevers samen 's werelds meest winstgevende combinatie zijn geweest. Bij Elsevier werken ruim 7000 werknemers, de nieuwe combinatie telt 25.000 personeelsleden, van wie 4500 in Nederland.

Elsevier en Reed willen fuseren op basis van gelijkwaardigheid. Omdat Elsevier, op basis van de beurskoersen over de laatste maanden, een lagere beurswaarde heeft dan Reed, zal de Amsterdamse uitgever nieuwe aandelen uitgeven ter compensatie van de Britten. Overeengekomen was dat Elsevier zijn aandelenkapitaal met 11,5 procent zou uitbreiden, maar dat is nu niet meer zeker. De koersval van het Britse pond was gisteren aanleiding voor nieuw overleg. Door de waardedaling van Reed in guldens kan het zijn dat het bedrijf uiteindelijk minder nieuwe aandelen Elsevier krijgt.

Reed was gisteren op de Londense beurs ongeveer 8,6 miljard gulden waard, uitgaande van een pond sterlingkoers van 3,14 gulden. Elsevier was zo'n 7,5 miljard gulden waard.

Door de fusie zal een Brits-Nederlands concern ontstaan, naar een model dat in grote lijnen lijkt op Koninklijke/Shell. Elsevier en Reed blijven zelfstandig op de beurs, maar alle activiteiten worden gebundeld. De nieuwe topman van Reed Elsevier wordt de huidige voorzitter van de raad van bestuur van Elsevier, prof.dr. P. Vinken. Peter Davis, chairman van Reed, zal Vinken na diens pensionering in 1995 opvolgen als eerste man van het nieuwe concern.

Volgens Elsevier zal de winst per aandeel van beide ondernemingen volgend jaar verder kunnen stijgen. Elsevier wil het voor aandeelhouders lucratieve dividendbeleid van de nieuwe partner overnemen. Reed is gewend meer van zijn winst uit te keren dan Elsevier, dat aandeelhouders ongeveer veertig procent uitbetaalt. De Nederlandse uitgeverij keerde dit jaar 2,25 gulden per aandeel uit. Op basis van de Reed-normen zou het dividend het dubbele hebben bedragen.