Uitblinker Davids bezorgt Bryan Roy onzekere toekomst

SALZBURG, 17 SEPT. Austria Salzburg komt nog wel naar Amsterdam maar beschouwt de reis na de 3-0-nederlaag gisteren tegen Ajax als een pijnlijke formaliteit. “Wij zijn realistisch, dus na 3-0 weten wij dat er niets voor ons is weggelegd. Misschien krijgen we nog goed onderwijs in Amsterdam, dat is dan meegenomen”, zei Otto Balic, de trainer van Salzburg.

De in Oostenrijk succesrijke Kroatische trainer sprak na afloop in aanwezigheid van Louis van Gaal, die de bewondering voor zijn team verbaasd over zich heen liet komen. “We zijn hier al van tevoren afgeschilderd als een grote formatie”, wist van Gaal. Enerzijds is hij er de man niet naar om niet van lofuitingen te genieten, anderzijds vindt hij de diepe bewondering van Balic wel heel ver gaan. Onderdanig op een manier zoals hij dat zelf nooit zou belijden.

Bijna een jaar is Van Gaal nu zelfstandig de baas bij de Amsterdamse club. De opvolger van Leo Beenhakker hoorde collega Balic na een bepaald niet wonderbaarlijke wedstrijd zeggen dat Ajax veel beter en duurder is dan de Oostenrijkse koploper, die voor het eerst sinds twaalf jaar weer eens "Europees' speelt. Dat gebeurde op de avond dat Van Gaal een pas ontluikende vedette als Roy wisselde en scherp op zijn tekortkomingen wees, terwijl de ingebrachte goedkope eigen kweek Davids de resterende zestig minuten veel succes had.

De 168 centimeter lange Edgar Davids scoorde in de achtste minuut na rust uit een corner met het hoofd. Balic noemde dat “een fout, want wanneer een dergelijk klein mannetje uit een hoekschop kan inkoppen is dat altijd een fout”. Davids glunderde echter tot achter zijn oren. Een avond tevoren was hij bij de training uitgebreid gedold door zijn teamgenoten toen hij ook regelmatig koppend zijn succes probeerde te halen. Na afloop toonde hij trouwens een ferme bult op zijn voorhoofd ten teken van het feit dat koppen nog altijd geen peuleschilletje voor hem is.

Davids (19) verving na een klein half uur de 22-jarige Bryan Roy, die zich zorgen moet maken over zijn toekomst. Van Gaal heeft Roy vorig seizoen laten weten niet tevreden over hem te zijn. De linksbuiten van het Nederlands elftal pakte die mededeling op door positioneel aan te passen. Zelf vond hij echter alleen de oefeninterland tegen Italië in het nu nog prille seizoen voor hem prettig verliep. De dreun van gisteravond kwam hard aan. “Ja, ik had twee keer balverlies. Als je zo snel gewisseld wordt dan kun je niet zeggen dat je beslist slecht zou hebben gespeeld. Maar de trainer heeft gelijk.”

Op de bank zag Davids de bui voor Roy al hangen en zijn eigen kansen toenemen. “Je zit er niet om het maar een beetje aan te kijken. Je doet mee op de bank. Je ziet het fout gaan. Er werd te snel diepte gezocht. Sober spelen was ons voorgehouden, dan moet je dat ook doen. Daarna is het zo dat wanneer de trainer je een kans geeft hij je niet zomaar voor de leeuwen gooit. Hij heeft vertrouwen in je. Roy is een schitterende voetballer, ik moet mijn kans afwachten en grijpen als ik hem krijg.”

Davids speelde al in de A-junioren onder Van Gaal. Niet eens zozeer als linksbuiten als wel links op het middenveld. Hij ontbrak bijna een vol seizoen met een enkelblessure. Vorig jaar pakte hij de draad weer met een plaats bij de selectie. Eind vorig seizoen werd de stap te groot geacht en verdween hij weer uit beeld. Van Gaal heeft als credo: kopen is niet nodig of het moet een kanjer zijn want Ajax kan alles zelf voortbrengen. En hij nam Davids dit seizoen weer op. “Verder maar afwachten wat het wordt”, hield de opvallendste speler van gisteravond zich voorlopig koest onder het succes. Hij scoorde na acht minuten in de tweede helft, verzorgde de voorbereiding voor het tweede doelpunt van Overmars in de zestigste minuut en liet de bal in de tachtigste minuut aan zich voorbijgaan toen Kreek voor 3-0 gunstiger stond. Hij kreeg ook een gele kaart toen hij na een blessurebehandeling buiten de lijn het veld inliep zonder toestemming van de scheidsrechter. Overmars kreeg een gele kaart voor ruw spel.

Austria Salzburg werd royaal verslagen omdat het niets ondernam, niets durfde zo leek het. Balic vond het realistisch toen hij stelde dat het tegenhouden van Ajax, zoals voor rust, het beste was wat zijn team kon doen. “Daarna kwam de fout, 1-0 en dan gebeurt de rest vanzelf”. De Amsterdamse titelverdediger liet zich niet buitengewoon gelden. De bijzonder gesloten verdediging van de tegenpartij was verwacht, het geduld bleek groot en werd niet beschaamd. De uitvoering was afdoende, niet groots. De return over dertien dagen wordt inderdaad een formaliteit.

    • Theo Reitsma