SOMEN

Het zijn niet louter Japanse restaurants waar Kyoto vol mee staat. De Amerikaanse fast food restaurants rukken op.

Hamburgers, kippeboutjes, het gaat er allemaal grif in bij de Japanse jeugd. Ook pasta lijkt zo'n moderniteit, maar dat is schijn. De Japanners zijn al duizend jaar gretige, luid slurpende consumenten van pasta (noedels) van eigen bodem. De bekendste soorten zijn udon en soba, gemaakt van respectievelijk tarwe- en boekweitmeel. Dan is er ook nog somen, ragfijne spaghetti (eventueel te vervangen door de Chinese mihoen), een traktatie voor warme dagen. In het bergdorp Sagenta zoeken de inwoners van het hete Kyoto verkoeling op terrassen aan de rivier. De somen stroomt als flinterdunne boomstammen door een trog de keuken uit en roetsjt door een bamboepijp het ijskoude water in. En als zovele Japanse gerechten vraagt ook somen om een eigen (soja)dipsaus. De levensmiddelenafdeling van een Japans warenhuis kan met het grootste gemak wedijveren met die van, bijvoorbeeld, Harrods. De enorme souterrains zijn bevolkt met standwerkers die hun etenswaren aan de man proberen te brengen door de voorbijgangers te overstelpen met hapjes. In die winkel van Sinkel is van alles te koop, ook een curiositeit als somensaus in blik. We kunnen het wel zonder dat produkt af.

Voor 2 personen op een warme septemberdag:

100 gram somen of mihoen

ijsblokjes

3 eetlepels Japanse donkere sojasaus

3 eetlepels bouillon

2 eetlepels mirin (zoete rijstwijn, te vervangen door zoete sherry of door water met suiker)

1-2 theelepels geraspte gemberwortel

1 eetlepel in ringetjes gesneden lente-ui

Kook de pasta in enkele minuten beetgaar. Afspoelen onder koud water en laten afkoelen in koud water met ijsblokjes. Breng in een pannetje de sojasaus met de bouillon en de mirin aan de kook. Laat de saus afkoelen. Serveer de uitgelekte pasta in kommen. Schenk de dipsaus in twee schaaltjes. Ieder voegt aan zijn saus naar smaak gemberwortel en ui toe. Eet het gerecht met stokjes.

    • Annelène van Eijndhoven