Somalische milities: komst mariniers VS is provocatie

NAIROBI, 17 SEPT. De aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsbodems met in totaal 2.400 mariniers voor de kust van Somalië is een gevaar voor de kwetsbare onderhandelingen met de rivaliserende Somalische milities over de inzet van VN-militairen bij de voedseldistributie. Dat heeft de speciale gezant van de Verenigde Naties voor Somalië, de Algerijnse diplomaat Mohamed Sahnoun, gisteren gezegd.

Volgens Sahnoun is de Amerikaanse militaire aanwezigheid veel te zwaar en kunnen de milities deze als “een provocatie” beschouwen, die kan leiden tot een reactie “met verschrikkelijke gevolgen”, namelijk het mislukken van de voedseldistributie onder de hongerende Somaliërs.

Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van defensie bekend dat een marineflottielje met het amfibische aanvalsschip Tarawa en andere landingsschepen de Golf had verlaten en opstoomde naar de Somalische kust. De Amerikaanse schepen zouden bedoeld zijn om de VN-macht, die binnen tien dagen in Somalië arriveert met Amerikaanse militaire transportvliegtuigen, bij te staan met communicatiefaciliteiten en reddingshelikopters. De Amerikaanse operatie was tot dinsdagavond stilgehouden.

Een woordvoerder van de Somalische "krijgsheer' en clan-leider Aideed noemde de inzet van de Amerikanen “in strijd met de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN”. Een woordvoerder van het Pentagon heeft die kritiek verworpen. “Ze zijn daar alleen ter bescherming van de Amerikaanse luchtbrug; de mariniers gaan de boel echt niet overnemen.” (AFP, Reuter)