Smit Internationale gaat door dal

Smit Internationale moest het eerste halfjaar afsluiten met een verlies van 14 miljoen gulden.

Dit verlies zou nog groter zijn als een buitengewone bate (6,3 miljoen) en een incidentele bate (10 miljoen) niet voor de nodige compensatie hadden gezorgd. als De directie van het Rotterdamse bergings- en havensleepbedrijf verwacht dat de resultaten de tweede helft van het jaar de verliezen van de eerste helft zullen compenseren zodat 1992 niet met een verlies hoeft te worden afgesloten. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1991 had de directie al laten weten dat het een “moeilijk en onzeker” jaar zou worden en dat de netto winst hoogstens 8 miljoen gulden zou bedragen. In 1991 boekte Smit nog een winst van 12 miljoen bij een omzet van 445 miljoen gulden.

De koers van het aandeel Smit Internationale is sinds eind januari flink in waarde gedaald. Eind januari noteerde het fonds nog 49,50 en begin deze maand leverde het aandeel minder dan twintig gulden op. Beleggers hadden al zien aankomen dat ze dit jaar weinig van Smit konden verwachten.

Het grootste deel van de aandelen van Smit is overigens in vaste handen. De Vigilanter Holding heeft 40 procent van de stukken in bezit en transportconcern Nedlloyd heeft een 40,2 procents belang in Smit.

Smit Havensleepdiensten kampt met een hardnekkig probleem in de Rotterdamse haven. Concurrent Adriaan Kooren werkt met een andere, goedkopere, CAO en kan daardoor tarieven rekenen die tientallen procenten lager zijn dan die van Smit Havensleepdiensten. Kooren heeft met zijn bedrijf Kotug een marktaandeel van 20 procent weten te veroveren.

Toen Smit begin dit jaar met een reorganisatie op de proppen kwam, braken er bijna stakingen uit onder de havenslepers. Na een aantal toezeggingen van de directie gingen de werknemers uiteindelijk akkoord met de voorstellen. Bijna 300 van de 700 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Bovendien zal met drie in plaats van vier bemanningsleden op een sleepboot worden gewerkt.

Smit Havensleepdiensten zit nu midden in deze reorganisatie waarvoor 30 miljoen gulden is uitgetrokken.

Smit verwacht dat deze reorganisatie volgend jaar al vruchten zal afwerpen. De directie denkt dat het mogelijk is om dan weer een winst van zo'n 20 miljoen gulden te kunnen maken.