Reed: van laagrenderende papierfabrikant tot winstgevende uitgeverij; Peter Davis bereikt felbegeerde doel

Peter Davis, bestuursvoorzitter van de Britse uitgeefgroep Reed International, heeft eindelijk zijn doel bereikt. Door de aangekondigde fusie met Elsevier kan Reed wereldwijd een goede positie innemen in de uitgeverijbranche en is Davis geslaagd in zijn streven om een laagrenderende papier- en verpakkingsproducent te transformeren tot een winstgevende uitgeverij.

Reed International besloot vijf jaar geleden tot een ingrijpende koerswijziging, die echter geleidelijk moest worden uitgevoerd. De leiding van de onderneming stelde binnenskamers een strategisch plan op, waarvan de kern was dat Reed zich in de toekomst alleen nog zou toeleggen op uitgeefactiviteiten. De conjuntuurgevoelige en weinig winstgevende papier - en verpakkingsinstrumenten werden in de daarop volgende jaren verkocht. In plaats daarvan investeerde Reed in het uitgeven van onder andere consumentenbladen, televisiegidsen en reisboeken en stak de onderneming veel geld in de ontwikkeling van geautomatiseerde informatiekanalen. Ook investeerde Reed in een commerciële televisiezender, maar dat werd geen succes.

Reed International blijft echter in de ogen van de Britse beursanalisten nog steeds te gevoelig voor conjunctuurschommelingen. Meer dan veertig procent van de omzet, die vorig jaar 1,57 miljard pond bedroeg, wordt gerealiseerd in de sector consumentenbladen, grotendeels met de verkoop van advertentieruimte. Door de recessie in Groot-Brittanië is het totale advertentievolume de afgelopen jaren met 20 procent afgenomen en de verwachtingen voor de toekomst zijn niet rooskleurig. Dankzij de bijdragen van onder andere de professionele informatie presteerde Reed vorig jaar toch nog redelijk, al daalde de winst voor belastingen van 249 naar 190 miljoen pond.

Bij de bekendmaking begin juni van de jaarcijfers over 1991 sprak de Reed-leiding al de verwachting uit dat de uitgeverijbranche wereldwijd verder zou consolideren.

Davis moet nog even geduld oefenen voordat hij de leiding krijgt over een van de grootste uitgeverijen ter wereld. Na de fusie met Elsevier blijft Pierre Vinken tot 1995 aan als bestuursvoorzitter, zo maakte Elsevier vandaag bekend. Daarna neemt Davis, die tot dan als vice-voorzitter fungeert, de touwtjes in handen.