Onder zeezeilers heeft Reed wel bekendheid

ROTTERDAM, 17 SEPT. Een van de grootste ter wereld, maar in Nederland is uitgever Reed slechts in kleine kring bekend. Onder zeezeilers bij voorbeeld is de Britse uitgever al heel lang een betrouwbare hulp door Reed's Nautical Almanac, met getijdentabellen, aanlooproutes en andere belangrijke gegevens van havens en waterwegen in Europa. Maar behalve op dit naslagwerk zijn er maar weinig produkten waarop Reed zo duidelijk zijn naam zet.

In totaal brengt Reed 54 "consumer magazines', honderd regionale kranten, 156 "business magazines en 14 "specialist consumermagazines' op de markt. De bekendste titels onder de "consumer magazines' zijn de TV Times, Country Life, Womans's Own, Essentials en de Engelstalige versie van Marie Claire. In de categorie "specialist consumer magazines" is Reed bijzonder trots op het blad Modern Bride, marktleider is de sector bruidskleding, Healthy Kids en het blad Sales voor verkopers.

Van de Britse regionale kranten die Reed uitgeeft, bedraagt de gezamenlijke oplage dagelijks zo'n 5 miljoen exemplaren. De grootste zijn de Birmingham Metronews, Lancashire Evening Telegraph, de Essex Worcester Journal en de Bolton Evening News.

Van de 156 "business magazines' worden 68 in Groot-Brittanie uitgegeven, de rest in de Verenigde Staten. In Engeland zijn Computer Weekly en Farmers Weekly bekende publikaties, in de VS bladen als Datamation, EDN (Electronic Data News) en Pollution Engineering.

Een belangrijke aanvulling voor de wetenschappelijke uitgeverijen van Elsevier (Elsevier's Science Publishers en Pergamon) is uitgeverij Butterworth van Reed, die specialistische informatie op juridisch, technologisch en medisch gebied uitbrengt. Reed bezit verder de boekenuitgevers Decker & Warburg, Heinemann, Methuen, Mitchell en Beazly.

Reed is de grootste uitgever ter wereld van reisgegevens (ABC World Airways Guide, Hotel and Travel index en Untel, een onafhankelijk reserverings- en boekingssysteem) en van specialistische "reference' services. Beroemd in de VS is bijvoorbeeld de Martin Dale-Hubble Law Directory, een "database' met de namen en specialisaties van alle Amerikaanse advocaten.

    • Zeger Luyendijk