Mitterrand kan erg oud worden

ROTTERDAM, 17 SEPT. De Franse president Mitterrand (75) kan erg oud worden met zijn prostaatkanker, zolang hij niet aan iets anders overlijdt. Lokale prostaatkanker groeit bij oude mannen meestal heel langzaam. Als mannen maar oud genoeg worden, 80 of 85 jaar, is bij vrijwel allemaal prostaatkanker te vinden. Velen zullen er geen last van krijgen. Bij lijkschouwing van 70-plussers die aan een andere oorzaak overlijden, wordt bij 30 procent een prostaatkanker gevonden die geen hinder heeft veroorzaakt.

Prostaatkanker is echter geen onschuldige ziekte. In Nederland overlijden er jaarlijks 2.000 mannen aan. Na longkanker is het daarmee de dodelijkste kanker. Vroege behandeling, voor er uitzaaiingen zijn geeft de beste overlevingskans.

Mitterrand ging vorige week donderdag naar het ziekenhuis vanwege acute plasproblemen. De obstructie werd veroorzaakt door de goedaardig vergrote prostaatklier, een normale oude-mannen-ziekte. Deze klier, die zaadvocht produceert, ligt rond de urineleider tussen blaas en penis. Na de operatieve verwijdering van prostaatweefsel zijn daarin kankercellen van het klierweefsel gevonden. Mitterrand krijgt nu hormonale medicatie die moet verhinderen dat het mannelijk geslachtshormoon testosteron de eventueel achtergebleven kankercellen laten doorgroeien. (AP, Reuter, AFP)