Koersen Damrak voorzichtig hoger

AMSTERDAM, 17 SEPT. Na de turbulente ontwikkelingen op de valutamarkten van de afgelopen dagen, was de trend op de effectenbeurzen vandaag opwaarts gericht. In Tokio, Londen, Frankfurt en Parijs lieten de aandelen een forse koerswinst zien. Amsterdam stelde zich voorzichtig op. De fusieplannen van Elsevier en het Britse Reed leverde koersverlies op voor Elsevier.

AMSTERDAM Het Damrak opende vanochtend hoger, maar viel snel stil. Het bericht over de fusieplannen van Elsevier en Reed International, samen goed voor een jaaromzet van 16 miljard gulden, haalde de koers van Elsevier onderuit. Om half twaalf noteerde Elsevier 105,50, ofwel 11,20 gulden lager dan de slotkoers van woensdag. Gevreesd wordt voor een daling van de winst per aandeel want Reed is een meer conjunctuurgevoelige onderneming dan Elsevier. De EOE-index bereikte kort na opening 291,74, bijna twee punten hoger dan het slot van 289,77 van woensdag. tegen de middag stond de index iets lager op 289,46. De dollar kreeg er drie cent bij op 1,7160. Dat had een positieve uitwerking op de dollargevoelige fondsen.

NEW YORK Wall Street heeft zich gisteren niet kunnen onttrekken aan de turbulente ontwikkelingen op de financiële markten in Europa. Het Dow-Jones-industrial gemiddelde leek eerst te stijgen, maar moest de dag uiteindelijk afsluiten met een klein verlies. De graadmeter eindigde 8,13 punten lager op 3.319,19.

LONDEN De waardevermindering van het Britse pond heeft de beurs goed gedaan. Direct na opening van de markt vlogen de koersen vanochtend omhoog zodat de FT-100 indice opliep naar een winst van 111 punten op 2490, een stijging van 4,5 procent.

FRANKFURT Ook op de Duitse aandelenbeurs was de stemming vanochtend bij aanvang van de handel gematigd positief. Daarna vielen de koersen wat terug. De Dax-30-index sstond halverwege de ochtend op 1.586,23, fractioneel hoger dan het slot van gisteren.

TOKIO De Japanse aandelenkoersen stegen vandaag met gemiddelde bijna 1 procent. Het Nikkei-225 koersgemiddelde wees aan het einde van de beursdag een winst aan van 171,82 punten (plus 0,96 procent) en bereikte 18.116,52.