Jaar nul (2)

Dat het jaar nul er in de christelijke jaartelling nooit is geweest blijkt uit de tabellen van parallel-jaren die geschiedkundigen samenstelden om de toen bestaande tijdrekeningen onderling te kunnen vergelijken.

Het joodse jaar 3760 correspondeert daarin met jaar 1 voor Chr.; jaar 3761 met 1 na.

Bij Olympische era - met perioden van 4 jaar - komt het vierde jaar van periode 194 overeen met 1 voor en het eerste jaar van periode 195 met 1 na.

In de Seleucidische (Macedonische) kalender loopt jaar 311 parallel met 1 voor en jaar 312 met 1 na.

Jezus van Nazareth is volgens de christelijke traditie geboren op 25 december, jaar 1 voor. Gedurende het overgrote deel van jaar 2 na was hij dus één jaar. Daarom stellen de tabellen het begrip anno Domini (= jaar des Heren) consequent één jaar lager dan het jaartal (zie Emil Schürer, The history of the Jewish people in the age of Jesus Christ (I) - editie 1973 - blz. 609).

    • I. Cohen