Geen enkele kans voor FC Groningen

VAC, 17 SEPT. FC Groningen is momenteel een slap ploegje uit Noord-Nederland, dat goed zijn best doet maar kwalitatief tekort komt. Gisteren verloor Groningen in Vac, in de eerste ronde van het toernooi om de UEFA-beker, met 0-1 van de plaatselijke profclub, koploper van Hongarije. Het was de derde Europese nederlaag van 0-1 op rij voor de club, na de blamage van vorig seizoen tegen Erfurt.

Groningen is komend weekeinde vrij, zodat Verbeek tien dagen de tijd heeft zijn gehavende manschappen bij te praten voor de thuisbeurten tegen Dordrecht en Vac. Eén van de onderwerpen is ongetwijfeld, hoe een doelpunt te maken. Want scoren is een probleem voor de vroegere trots van het noorden.

In de competitie lukte dat pas drie keer in vijf duels, gisteren kreeg de ploeg dertig kilometer buiten Boedapest geen enkele uitgespeelde kans. Terwijl Vac net als Groningen niet meer is dan een aardige club uit de provincie. Toch was trainer Pim Verbeek goed geluimd: “Een paar weken geleden, na de nederlaag tegen Twente (0-5), ben ik de hele week psycholoog, psychiater en sociaal werker geweest. Het resultaat van vandaag is een basis voor betere tijden.”

Gedeeltelijk is het huidige Groninger onvermogen te verklaren, omdat belangrijke spelers als Meijer, Huizingh en Olde Riekerink ontbreken. Milko Djurovski stond in het veld voor de geniale actie. Hij moest pingelen, scoren. Maar wanneer hij al eens iemand voorbij kwam, doemden twee, drie andere Hongaren op. “Ik stond helemaal alleen”, zei Djurovski. “De libero en een paar anderen vingen me steeds op.”

Op papier had hij in de aanval steun van Mart van Duren, maar die leverde een wanprestatie. Van Duren is op weg naar het wereldrecord buitenspel-lopen, passeert niemand, kopt niet en toont geen agressie. Hij gaf wel een voorbeeld van wangedrag. Na een overtreding van Banfi ging hij op diens been staan. Scheidsrechter Ionescu zag het gebeuren en gaf Van Duren slechts geel. Verbeek had het voorval gemist. “Maar als het zo is, vind ik het onvoorstelbaar onprofessioneel. Ik zal er nog op terugkomen.”

FC Groningen slaagde wel aardig in de uitvoering van de voorgenomen speelwijze. Het vroege storen van de Hongaarse opbouw. Pas in het laatste kwartier voor rust kwamen de problemen, vooral als libero Nagy of middenvelder Simon de bal opeisten. Binnen drie minuten kreeg Vac drie kansen. Bij de derde viel het doelpunt. Füle kon een vrije trap van Nagy, voor het duel geëerd als beste voetballer van het land, vrijwel ongehinderd inkoppen.

Europees debutant Slor kreeg de schuld, want hij had de taak zich bij "dode momenten' over Füle te ontfermen. “Zo'n doelpunt mag niet vallen op betaald voetbal-niveau”, zei Verbeek.

Na de pauze was het beeld vrijwel hetzelfde, met het verschil dat de Hongaarse druk in het laatste kwartier nog groter was. Djurovski: “Thuis doen Meijer en Huizingh weer mee. Dan winnen we met 2-0 of 3-0.” (ANP)