Franse president uit ziekenhuis, hervat na referendum zijn werk

PARIJS, 17 sept. President François Mitterrand zal na enkele dagen rust in het Elysee volgende week, na het referendum over het verdrag van Maastricht, zijn werk hervatten.

De hormoonbehandeling die hij wegens kanker aan de prostraat moet ondergaan “verhindert niet de uitoefening van zijn functies”, aldus een bekendmaking van het Elysée.

Bij het verlaten van het Cochinziekenhuis waar hij vorige week vrijdag aan de prostraat werd geopereerd, zei Mitterrand gistermiddag dat hij niet had overwogen af te treden. “Tenslotte heeft men geen hersenlob weggenomen”, aldus de Franse president. De bekendmaking dat hij aan een weinig gevaarlijkse vorm van kanker lijdt - die overigens bij dertig procent van de Franse mannen boven de zeventig jaar optreedt - is algemeen als verantwoordelijke, transparante voorlichting begroet.

Vrijwel alle politici die in het debat voor en tegen "Maastricht' zijn verwikkeld, reageerden gisteren met wensen voor beterschap en betuigden hun respect. De meesten weigerden te speculeren over het effect dat Mitterrands operatie zal hebben op het referendum over "Maastricht'. In de Franse kranten wordt vrijwel algemeen aangenomen dat de campagne voor het "ja' steun zal krijgen van Fransen die nog aarzelen en begaan zijn met het lot van het staatshoofd.

De leider van het extreem-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, vormde gisteren de notoire uitzondering. In een debat voor de Franse tv stelde hij dat Mitterrands operatie “in de ja-campagne is geprogrammeerd”. Simone Veil, oud-president van het Europees Parlement, noemde dit een “infame beschuldiging” en de helft van de deelnemers aan het debat verliet verontwaardigd de tv-studio.

Premier Pierre Bérégovoy zei gisteravond dat Mitterrand met de ingreep had willen wachten tot na het referendum. Maar in augustus had Mitterrand “veel geleden”, aldus de premier, zodat de operatie vervroegd moest worden.

Omdat de campagne voor het referendum nog alle aandacht opeist, bleven politieke speculaties over de mogelijke consequenties van Mitterrands ziekte beperkt. Het wachten is nu eerst op de uitslag van het referendum en de consequenties die de president aan het Franse "ja' of 'neen' zal verbinden. Allerlei scenario's, zoals vervroegd aftreden en vervroegde algemene verkiezingen, doen de ronde. Duidelijk is dat Mitterrand het initiatief blijft behouden: op elk gewenst moment kan hij nu om redenen van gezondheid aftreden en zo een verrassende politieke "coup' veroorzaken.

    • Jan Gerritsen