Foto van vermeend lijk van Hitler getoond

MOSKOU, 17 SEPT. De Russische televisie heeft een foto getoond die zou zijn gemaakt van het lijk van Adolf Hitler, in uniform liggend in de tuin van de kanselarij in Berlijn, onmiddellijk na de val van de stad in 1945.

Het station dat de foto dinsdagavond kort liet zien meldde niet expliciet dat het om Hitler ging. De commentator vertelde dat Hitlers lichaam door agenten van de Russische geheime dienst in mei 1945 in Berlijn was gevonden. Daarop verscheen op het scherm de foto met een lijk dat sterk leek op Hitler met een kogelgat in het voorhoofd.

De krant Komsomolskaja Pravda, die de foto het eerst publiceerde in juli van dit jaar, schreef erbij dat het een dubbelganger betrof en niet de nazi-leider zelf. De Russische historicus Lev Bezimenski schreef in juli in dezelfde krant en in het weekblad Novoje Vremja (Nieuwe Tijden) dat het lichaam van Hitlers dubbelganger in redelijk goede staat destijds het eerst werd gevonden door Russische soldaten. Zij lieten foto's maken in de veronderstelling dat het om de echte Hitler ging, aldus Bezimenski.

Als de foto toch authentiek is dan roept zij twijfel op over de wijdverspreide opvatting, dat Hitler en zijn vrouw Eva Braun in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog zelfmoord begingen en dat medewerkers hun lichamen met benzine overgoten en in brand staken om te voorkomen dat zij in Russische handen zouden vallen. (Reuter, AP)