Fonseca neemt wraak op Valencia

VALENCIA, 17 SEPT. Napoli kan Maradona rustig in Spanje aan Sevilla verkopen. De Italiaanse ploeg liet in het Europa Cup-duel met Valencia van Guus Hiddink om de UEFA-beker zien de Argentijn niet nodig te hebben voor goed voetbal en zeker niet voor het maken van doelpunten. Die taak was een andere Zuidamerikaan op het lijf geschreven. De 23-jarige Uruguyaan Daniel Fonseca, overgenomen van Cagliari, schoot namens Napoli vijf keer raak. Hij nam daarmee wraak op Valencia, waar hij twee jaar tevoren te licht werd bevonden.

Het team van Guus Hiddink stelde er bitter weinig tegenover, al betekende de gelijkmaker van Roberto in de 55ste minuut even Spaanse hoop. Die werd vlak daarna de bodem in geslagen toen Quique Sanchez Florez uit het veld werd gestuurd. Valencia, dat al weinig in te brengen had, was met tien man helemaal geen partij. De Spaanse subtopper, die alleen Fernando nog tegen de onderkant van de lat zag schieten met de Italiaanse doelman Galli verslagen op de grond, werd volkomen weggespeeld. In het laatste half uur schoot Fonseca, na 20 minuten al de maker van de eerste Napoli-treffer, nog vier maal raak.

KV Mechelen rekende zich te snel rijk. René Eijkelkamp en Glen de Boeck zorgden voor 2-0 tegen de bescheiden Zweedse subtopper Örebro. De Belgen dachten na een uur het karwei al te hebben geklaard. Millqvist maakte de klus voor Mechelen zeven minuten voor het laatste fluitsignaal ineens weer knap lastig.

Grasshoppers leed onder de nieuwe trainer Leo Beenhakker de eerste nederlaag; een kostbare, maar tegen een gerenommeerde tegenstander. Sutter opende tegen Sporting Lissabon nog wel de score voor de club uit Zürich. Hij benutte in de 37ste minuut een strafschop. Balakov maakte echter op slag van rust al gelijk. De winnende Portugese treffer kwam in de slotfase op naam van Juskowiak.

Avenir Beggen heeft voor de grootste verrassing in het Europese bekerwinnaarstoernooi gezorgd. De ploeg uit Luxemburg hield in Moskou de Russische bekerwinnaar Spartak op 0-0 en kreeg daardoor uitzicht op de tweede ronde.

De grootste overwinning in het Europa Cup II-toernooi kwam op naam van Liverpool. Apollon Limassol werd aan de Mersey met 6-1 afgedroogd. (ANP)