FC Barcelona faalt met Witschge

BARCELONA, 17 SEPT. FC Barcelona is als bekerhouder tegen het Noorse Viking Stavanger ronduit slecht gestart in het Europa Cup I-toernooi.

Zonder libero Koeman en aanvaller Stoichkov, maar met Richard Witschge, bleek het aanvallende vermogen van de Catalaanse ploeg weinig voor te stellen. De strategie van Cruijff om met slechts één echte verdediger - Ferrer - te starten, faalde hopeloos. De Noren hadden er in elk geval een goede kijk op. Stug verdedigend werd bijna een gelijkspel uit de Olympische stad weggehaald. Amor, met nog vier minuten op de klok, voorkwam met een goed geplaatste kopbal een klein Spaans schandaal. Witschge werd in de rust uit de ploeg gehaald. Met aanvaller Salinas verliep de stormloop eveneens chaotisch.

De meest aansprekende wedstrijd werd in Stuttgart uitgevochten, VfB tegen Leeds United. De Engelsen draaien stroef in de league en hielden de tegenstander 45 minuten van zich af via een versterkte defensie. Stuttgart bewaarde de explosie voor na de rust. Fritz Walter boog de sfeer in het stadion om met twee treffers in de 63ste en 68ste minuut. Kort voor het einde maakte Buck de return voor Leeds wel heel erg zwaar.

Pieter Huistra verscheen ook weer in het veld voor de Schotse kampioen Glasgow Rangers. De Nederlandse ex-international zag Hateley tegen het Deense Lyngby voor de rust de score openen. Blijkbaar geïnspireerd liet de vleugelaanvaller er in de tweede helft de tweede treffer op volgen.