Elektrische politiewagen geruisloos maar traag

SPIJKENISSE, 17 SEPT. “Hij is klein en goedkoop in het gebruik. Je kunt er de trottoirs mee op, de fietspaden en je hoort alles. Ideaal om 's nachts inbrekers te betrappen.” Sinds maandag is de gemeentepolitie van Spijkenisse in het bezit van een elektrische politiewagen, en adjudant P. van Aken is enthousiast.

Twee weken zal de politie met de elektrische driewieler proefrijden. Het korps dacht al langer na over milieuvriendelijke manieren om te surveilleren, toen adjudant J. Aarnoudse het wagentje tijdens een bezoek aan het Autotron zag staan. De importeur, die subsidie krijgt van het ministerie van VROM, wilde het karretje wel twee weken in bruikleen geven.

Een groepje taxichauffeurs bij metrostation Spijkenisse vindt de nieuwe patrouillewagen vooral lachwekkend. “Geen gezicht, een soepkop op wielen. Dat ding gaat niet harder dan vijftig”, zegt chauffeur B. Andringa. Zijn collega I. Buster valt hem bij: “Zelfs brommers rijden sneller. En arrestanten? Moeten die op schoot zitten of zo?”

Ploegbrigadier B. Segboer is niet verbaasd over de kritiek. Ook agenten uit het eigen korps hebben hun reserves. Zelf heeft hij er al een paar keer in gereden. Motorisch gezien bevalt het wagentje prima. De vorm is minder geslaagd. Te klein, te laag - “mensen kijken er overheen” - en je kunt niet snel door de bocht. Maar het wagentje is niet voor de politie gebouwd, dus dat kan in de toekomst verbeterd worden, als het korps zou besluiten om zelf elektrische auto's te kopen, denkt Segboer. Bovendien is het niet de bedoeling om er achtervolgingen mee in te zetten. Het is in de eerste plaats een proef en in de toekomst kan zo'n wagen, in aangepaste vorm, ideaal zijn voor bijvoorbeeld milieu-agenten, wijkagenten en nachtelijke patrouilles.

Er moet dan ook iets aan het probleem van het opladen van de accu gedaan worden. De actieradius bedraagt zo'n vijftig kilometer. Het kost acht uur om de accu dan weer helemaal op te laden en drie uur om hem voor vijfenzeventig procent op te laden. “En we moeten bij de politie toch vierentwintg uur per dag paraat zijn”, aldus Segboer.