Een brutale bek van Babes

Concert: Babes in Toyland. Gehoord: 16/9 Melkweg, Amsterdam. Herhaling: 18/9 Metropool, Hengelo; 19/9 Tivoli, Utrecht; 21/9 Doornroosje, Nijmegen.

Het is dat het hoofd van zangeres Kat Bjelland niet 360 graden rond kan draaien en ze geen groen braaksel produceert, want verder toont Bjelland een sterke overeenkomst met het van de duivel bezeten meisje uit The Exorcist. Kat Bjelland, zangeres en gitarist van het vrouwelijke trio Babes in Toyland, ziet er in haar zwarte jurkje met wit kanten kraag onschuldig uit, maar rolt met haar ogen tot het wit te zien is en loeit, blert en buldert.

Bij de vrouwenbands is de categorie van The Go-Go's en The Bangles inmiddels uitgestorven. De nieuwe groepen als L7, Babes in Toyland en Hole (hoewel ze onderling natuurlijk niet vergeleken wensen te worden), hebben alle een hang naar hardrock, zijn kundig in de macho-poses en zijn allesbehalve lief. In hun teksten wordt het thema seks vechtlustig benaderd en er wordt gevloekt en gescholden in de beste rap-traditie.

Toch liet het concert van de uit Minneapolis afkomstige Babes in Toyland, gisteravond in de Melkweg, zien dat het imiteren van stijlmiddelen die bij de meeste mannenbands al tot weinig verheffende resultaten leiden, hun sterke kant niet is. De nummers, die hun structuur krijgen door afwisseling in het diepe geroffel van drumster Lori Barbero en door variaties in Bjellands geschreeuw, gaan vervelen als er uitsluitend stoer gedaan wordt. Pas halverwege het optreden, in een nummer als Liar waar Bjelland uitkrijst "You fucking bitch I hope your insides rot. Liar, Liar', maar voor het laatste "Liar' een breekbaar stemmetje opzet, ontstaat er een verrassende spanning. De indrukwekkend grote mond van Bjelland, waar tot dan toe alleen striemende schreeuwen uit gekomen waren, bleek ook in staat tot een tedere klank. Toevallig was het vanaf dat moment dat de eerste "stage-divers' schuchter het vrouwelijke domein betraden. Waar ze met een "1,2,3, Jump!' ook meteen weer door Bjelland vandaan gesommeerd werden.