Eastman Chemical kiest Rotterdam

Eastman Chemical Company, onderdeel van Eastman Kodak, heeft in het havengebied van Rotterdam een terrein van 100 hectare geselecteerd als toekomstige vestigingsplaats voor een produktiebedrijf.

Van het 100 hectare grote terrein zal Eastman 40 hectare huren. De rest wordt in verband met uitbreidingsplannen in optie genomen. Het terrein ligt aan diep vaarwater en bij een van de belangrijkste pijpleidingentracé's. Door het graven van een insteekhaven kunnen chemicaliëntankers direct bij de fabriek afmeren. De lokatie zal ook bereikbaar zijn voor de binnenvaart.

Naar verwachting zal spoedig een positief besluit mogen worden verwacht, aldus E. A. Deavenport, president van deze Amerikaanse chemische onderneming. De Rotterdamse gemeenteraad neemt volgende week donderdag een besluit over het in erfpacht uitgeven van het terrein en het verlenen van een krediet van 30,2 miljoen gulden. Dit bedrag is nodig voor de aanleg van infrastructuur en voor de ontsluiting van het terrein dat tot nu toe braak heeft gelegen. De investeringen zijn onder andere nodig voor aanpassingen van de havenspoorlijn, het doortrekken van wegen en het graven van een insteekhaven. De totale opbrengst aan erfpacht wordt over 25 jaar door de gemeente geraamd op 46 miljoen gulden.

Met de bouw van het nieuwe fabriekscomplex is een investering van ongeveer 1,9 miljard gulden gemoeid. De voor het jaar 2000 geplande fabrieken zullen 650 vaste arbeidsplaatsen opleveren, voornamelijk voor mensen uit het Rijnmondgebied. Met de bouw zijn nog eens 1.250 tijdelijke arbeidsplaatsen gemoeid.

Eerder dit jaar vestigde Eastman Chemical een Europees hoofdkantoor in Den Haag. De in Kingsport, Tennessee (VS) gevestigde Eastman Chemical Company neemt de afgelopen jaren voor ongeveer 20 procent van de omzet van Eastman Kodak voor haar rekening. Het produceert ongeveer 400 verschillende chemicaliën, vezels en kunststoffen en heeft in de wereld totaal ongeveer 17.000 mensen in dienst. De belangrijkste produktiebedrijven staan in de VS en het Verenigd Koninkrijk.