DEN HAAG, 17 SEPT. De Nederlandse regering is ...

DEN HAAG, 17 SEPT. De Nederlandse regering is bereid extra militairen beschikbaar te stellen voor de VN-troepenmacht in het voormalig Joegoslavië. Het zal zeer waarschijnlijk om circa 80 man verbindingstroepen gaan, ter uitbreiding van de reeds aanwezige Nederlandse verbindingseenheid van 360 man.

Het formele verzoek van de Verenigde Naties zal waarschijnlijk in de komende dagen binnenkomen. Doordat het VN-contingent UNPROFOR in Joegoslavië met 5000 tot 6000 man wordt uitgebreid, zijn ook meer verbindingseenheden nodig. In een eerder stadium heeft minister Ter Beek van defensie al 200 tot 250 chauffeurs met 60 vrachtwagens voor humanitaire transporten beschikbaar gesteld, evenals 20 officieren voor liaison- en waarnemingstaken. Het totaal aantal Nederlandse militairen zal tussen de 600 en 650 komen te liggen.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer gisteravond over de situatie in Joegoslavië bleek er een duidelijke steun te bestaan voor een uitbreiding van het Nederlandse VN-contingent.

Minister Ter Beek zei bij die gelegenheid zich te realiseren dat de Nederlandse militaire chauffeurs met hun vrachtwagens “straks het hart gaan vormen van de humanitaire acties van UNPROFOR”. Zij zullen door anderen beschermd moeten worden.