d'Ancona eist meer geld van omroepen

DEN HAAG, 17 SEPT. De fracties van PvdA en CDA steunen minister d'Ancona (WVC) in haar opvatting dat de Hilversumse omroepen alle opbrengsten van neven-activiteiten moeten gebruiken voor versterking van de programmering.

d'Ancona verwacht van de omroepen een jaarlijkse bijdrage van 50 miljoen gulden, zo bleek gisteren in de Tweede Kamer. De voorzitters van de acht A-omroepen lieten deze week in een brief aan de Kamer weten tegen een dergelijke bijdrage te zijn. Zij spreken van een "strafkorting'. Uit onderzoek dat de minister eerder dit jaar liet uitvoeren, bleek dat de publieke omroepen een overtollig vermogen van 200 miljoen gulden hebben. De Kamer stemde er gisteren ook mee in dat de naam van sponsors vijf seconden voor en vijf seconden na een programma stilstaand in beeld mag worden gebracht.