COR Elsevier "gematigd positief'

ROTTERDAM, 17 SEPT. De centrale ondernemingsraad (COR) van Elsevier heeft vanochtend “gematigd positief” gereageerd op de aangekondigde fusie van de uitgever met het Britse Reed.

Voorzitter Klaas de Jong vreest enerzijds dat het "vertegenwoordigend overleg' binnen het concern minder te vertellen krijgt, omdat de competentie van de COR aan de landsgrenzen ophoudt. Op langere termijn bezien is de manoeuvre van Elesvier-topman Vinken volgens hem “strategisch fantastische zet”.

De journalistenvakbond NVJ reageert terughoudend op de aankondiging van Elsevier. De bond wil nadere toelichting op de verzekering van de concerntop dat het beleid bij de Nederlandse bedrijven ongewijzigd zal blijven. Verder wil de NVJ uitsluitsel over de wijze waarop “een dergelijk groot internationaal concern in de toekomst zal omgaan met de specifieke positie van het dagblad, waarbij naar zijn mening, rendement niet als enig belang voorop mag staan”.

Volgens COR-voorzitter De Jong leidt de fusie tot “zekerheid in de toekomst”. Als de fusie lukt, is Elsevier onderdeel van een zo groot en duur conglomeraat dat Elsevier niet meer bang hoeft te zijn voor overneming. De noodzakelijke investeringen in kostbare nieuwe informatietechnologie zijn door de combinatie bovendien gemakkelijker op te brengen. Ook staat hij positief tegenover de verbreding van de activiteiten die een gevolg van de fusie is. Te grote concentratie op wetenschappelijke uitgaven is riskant, meent hij. “Door uitbreiding in professionele en publieksinformatie voorkom je dat alle eieren in één mandje liggen”.

Dat Reed relatief minder winstgevend is dan Elsevier ziet De Jong niet als een groot bezwaar. “Reed doet het ondanks de recessie in Groot-Brittannië goed. Als de conjunctuur omslaat, is het scoren”, aldus de COR-voorzitter.