Commissaris pleit voor verplichting tot afkicken

UTRECHT, 17 SEPT. Zwaar verslaafde druggebruikers moeten gedwongen worden opgenomen in afkick-klinieken.

Dit zegt de Utrechtse politiecommissaris mr. J. Wiarda. Volgens Wiarda is er eerder behoefte aan meer opvangcapaciteit in inrichtingen als de Van der Hoeven- of de Jellinekkliniek dan aan extra cellen. De Utrechtse commissaris reageert hiermee op het pleidooi van zijn Rotterdamse collega om zwaar verslaafden gratis hard drugs te verstrekken. Een woordvoerder van de Utrechtse politie erkent dat met gedwongen afkicken in Nederland nog geen ervaring is opgedaan. “We moeten dan ook afwachten wat de resultaten zullen zijn, maar met de huidige aanpak wordt het probleem alleen maar gestabiliseerd en niet opgelost.” Verder stelt Van Buuren dat er in de gevangenis geen ruimte is voor adekwate behandeling.