Collega's pogen Nederlander te laten scoren; Rentree Gullit slaagt redelijk

ROME, 17 SEPT. Het is de spelers van Milan gisteren niet gelukt Ruud Gullit te laten scoren. Heel de tweede helft van de wedstrijd tegen het zwakke Olimpia Ljubljana stond in het teken van een poging om Gullit te helpen met een doelpunt zijn zelfvertrouwen te hervinden, na alle berichten dat hij bij Milan op een zijspoor zou zijn terechtgekomen.

Gullit zelf wilde wel, maar een doelpunt bleef uit, al kan hij terugzien op een redelijk geslaagde wedstrijd. Na een aarzelend begin stelde hij in de tweede helft twee keer, na een van zijn vertrouwde doorbraken op rechts, met een afgemeten voorzet Van Basten en Papin in staat om te scoren.

Gullit (Roet Goelliet voor de Italianen) was de speler wiens naam het meest werd gescandeerd door het voor Milan schaarse publiek van 20.000 toeschouwers. Het was een extra steun voor de geplaagde Nederlander, die begin deze week werd verrast door persberichten dat Milan hem per 1 november kwijt zou willen. Het bericht is direct ontkend door Milan als “waanzin”, maar betekende nieuw voedsel voor de geruchtenmachine rondom Gullit.

“Ik ben niet van plan weg te gaan,” zei Gullit dinsdag. “Ik hoop te spelen want ik doe het nog graag, ook al maak ik een moeilijk moment door. Ik heb veel aan Milan gegeven, ook mijn knieën, die twee keer zijn geopereerd. Van de club heb ik minder ontvangen, maar daar klaag ik niet over.”

In de wedstrijd, de terugkeer in het Europese voetbal na een jaar schorsing, is Milan geen moment in gevaar geweest. Al na drie minuten zette Van Basten de thuisploeg op 1-0, en hij nam ook het derde van de vier doelpunten voor zijn rekening. Toen hij een kwartier voor tijd werd gewisseld voor Massaro, kreeg Van Basten een ovatie van het publiek.

Rijkaard had een dag rust gekregen.

    • Marc Leijendekker