"CIA hielp Chinezen vluchten'

WASHINGTON, 17 SEPT. President Bush zou volgens een pas verschenen boek toestemming hebben gegeven aan een geheime actie van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om pro-democratische Chinese leiders te bevrijden na het neerslaan van de studentenprotesten in Peking in 1989.

Deze bewering staat in het nieuwe boek "Eclipse: The Last days of the CIA', dat is geschreven door de journalist Mark Perry. In het boek laat Perry huidige en vroegere agenten van de CIA aan het woord, die vertellen over een ondergrondse lijn waarlangs waarschijnlijk enkele honderden Chinese dissidenten via Hongkong en Macao zijn gevlucht naar het Westen.

Bij de operatie, die "Operation Yellow Bird' werd genoemd, werd onder meer gebruik gemaakt van door de CIA geleverde “vermommingen, speedboten en wapens”, aldus het boek, dat op 16 oktober zal verschijnen.

Perry schrijft dat de reddingsoperatie begon toen Chinese tanks een einde maakten aan de betogingen voor meer democratie. Bush zou er pas officieel toestemming voor hebben gegeven toen de actie al was begonnen. (Reuter)