ABN Amro met Driessen in AaBe

De Driessen Groep en ABN Amro PPM, de participatiemaatschappij van de bank, hebben een substantieel belang verworven in de Tilburgse dekenfabrikant AaBe.

Zij lopen daarmee vooruit op een mogelijke beursintroductie van Aabe, zo maakte direkteur Th. K. van der Linden bekend.

Hij wilde evenwel de omvang van de participaties van de nieuwe aandeelhouders niet noemen. “Ze krijgen beide een minderheidsbelang, dat gezamenlijk net geen meerderheidsbelang vormt”, aldus Van der Linden.

Andere aandeelhouders van AaBe is een aantal particulieren, voornamelijk voormalige managers die het bedrijf terzijde stonden bij de "management buy out' in 1982, de van origine katholieke Stichting Stimulans en een deel van het management, waaronder algemeen-direkteur Van der Linden. Vóór 1982 was AaBe eigendom van Sigmacom, een stichting van de overheid, speciaal opgericht voor de sanering van de wolindustrie.

AaBe dankt zijn bekendheid aan de produktie van dekens, dekbedden en andere wollen stoffen. De onderneming maakt tevens brandvertragende stoffen, die onder meer worden geleverd aan de luchtvaartindustrie. Vorig jaar behaalde AaBe met een omzet van 40 miljoen gulden een winst van 1 à 2 miljoen gulden. Bij AaBe werken 175 mensen. De Driessen Groep heeft een naar eigen zeggen “zeer vooraanstaande” positie binnen de luchtvaartindustrie als fabrikant van complete vliegtuigkeukens en serveerwagens. Het familiebedrijf behaalde in 1991 met 1000 werknemers een omzet van ruim 100 miljoen gulden.

Volgens een woordvoerder is het bedrijf met vestigingen in een aantal landen waaronder Mexico, de VS en in het Verenigd Koninkrijk ,zeer winstgevend''. In Nederland zijn er produktiebedrijven in Limmen, Wieringerwerf en Bolsward. Driessen en AaBe denken tezamen onder meer aan de complete inrichting van vliegtuigcabines te kunnen leveren, inclusief kunststof bagagekastjes en vliegtuigstoelen, maar zover is het nu nog niet.