Zeker acht doden bij brand in Haags daklozen-pension

DEN HAAG, 16 SEPT. Ten minste acht van de ongeveer vijftig bewoners van een tehuis voor daklozen in Den Haag zijn vanochtend bij een uitslaande brand omgekomen. Vijftien mensen zijn met ernstige verwondingen naar verscheidene ziekenhuizen in Den Haag en omgeving gebracht. Eén slachtoffer was er zo ernstig aan toe dat hij naar het Brandwondencentrum van het Zuiderziekenhuis in Rotterdam is gebracht, waar hij kort na aankomst is overleden.

De bewoners die konden worden gered, zijn overgebracht naar het hoofdbureau van politie, waar ze van de buitenwereld werden afgeschermd. Volgens een woordvoerster van de politie zijn ze er emotioneel ernstig aan toe. Het bureau Slachtofferhulp heeft hen vanochtend opgevangen. Waar mogelijk werd contact gelegd met familieleden.

De brandweer kreeg vanochtend om negen over half vijf een melding van de brand en rukte met groot materieel uit naar het pand dat is gelegen op de hoek van de Scheepmakerstraat en de Dintelstraat, nabij het Rijswijkseplein. De hulp was binnen enkele minuten ter plaatse.

Bij aankomst van de brandweer bleek dat een aantal bewoners uit de ramen hing, anderen waren al naar beneden gesprongen. Woordvoerder Lek van de Haagse brandweer: “Wij hebben ons in eerste instantie gericht op redding en niet zozeer op het blussen. De brand moet op de tweede etage zijn ontstaan. Even nadat we de reddingswerkzaamheden waren begonnen stortte de eerste en tweede etage in. Het werk werd daardoor ernstig bemoeilijkt.”

Twee journalisten van RTL4 zijn tijdens de brand gearresteerd omdat ze de brandweer met hun lampen hinderden. Ze werden “ettelijke malen gesommeerd om elders hun camerapositie te kiezen”, aldus een woordvoerder van de politie.

Ruim een uur nadat de brand was ontstaan verscheen een vrouw voor het raam op de tweede etage. “Zij verkeerde in een shocktoestand en is door ons bij het doorzoeken van de kamers niet opgemerkt. Zij was ongedeerd”, aldus de woordvoerder. Rond half tien moesten nog twee doden worden geborgen in een kamer waar de brandweer tot dan niet bij kon komen.

Over de oorzaak van de brand was vanochtend nog niets bekend. Er is een onderzoek ingesteld door de Technische Recherche, die wordt bijgestaan door acht man van het Bureau Zware Criminaliteit. Volgens de politie is bijstand van dit bureau gebruikelijk bij calamiteiten met een omvang als deze.