VS willen hulp aan Israel uitbreiden

WASHINGTON, 16 SEPT. De Verenigde Staten voeren op het ogenblik onderhandelingen met Israel over een ingrijpende uitbreiding van hun militaire samenwerking. Deze is mede bedoeld om Israel te compenseren voor de recente Amerikaanse leverantie van geavanceerde F-15 gevechtsvliegtuigen aan Saoedi-Arabië. Dit meldt The New York Times vandaag. Het blad beroept zich op Amerikaanse en Israelische functionarissen.

De samenwerking zou er onder andere op zijn gericht om Israel meer toegang te verlenen tot Amerikaans inlichtingenmateriaal dat via satellieten wordt verkregen en op de leverantie van militaire apparatuur die Israel in staat zou stellen om zijn eigen bewapening te verbeteren.

President Bush en zijn stafchef en voormalige minister van buitenlandse zaken James Baker zouden direct bij de onderhandelingen zijn betrokken. Telefonisch hebben ze, aldus de bronnen van The New York Times, de afgelopen twee weken de bijzonderheden van de samenwerking met de Israelische premier Yitzhak Rabin besproken.

De onderhandelingen over het hulppakket voor Israel ondervinden echter volgens de functionarissen problemen doordat Israels financiële mogelijkheden op het ogenblik slechts gering zijn en ook doordat Amerikaanse wetgeving het lastig maakt om bepaalde technologie te exporteren. Een complicerende factor is ook dat beide landen te maken hebben met krimpende defensiebegrotingen. “We zoeken naar manieren om hun hulp te geven zonder dat het hun of ons veel geld kost”, zo werd een functionaris geciteerd.

Waarnemers wijzen erop dat een dergelijke overeenkomst met Israel Bush voordeel zou kunnen opleveren bij het overhalen van de joodse gemeenschap om bij de presidentsverkiezingen in november op hem te stemmen.