VS: omzet detailhandel flink gedaald

NEW YORK, 16 SEPT. De omzet van de detailhandel in de Verenigde Staten is in augustus met 0,5 procent gedaald. Dat heeft het ministerie van handel in Washington gisteren bekendgemaakt.

De daling is een slag na de minieme groei (0,1 procent) in juli. De 0,5 procent neergang in verkopen is de grootste terugslag sinds maart en 0,4 procentpunt hoger dan was voorzien. Vooral de verkoop van duurdere produkten, zoals auto's en meubels, viel vorige maand lager uit dan verwacht.

De consumentenprijsindex steeg in augustus met 0,3 procent, waaruit kan worden geconcludeerd dat de inflatie op jaarbasis nog steeds om en nabij de 1,5 procent ligt.

Het slechte nieuws is dat herstel van de Amerikaanse economie nog op zich laat wachten. Met het oog op de presidentsverkiezingen van begin november bieden de jongste cijfers nieuwe munitie voor uitdager Bill Clinton, die de politieke discussie probeert te concentreren op president Bush' economische staat van dienst.

Tevens werd gisteren bekend dat het handelstekort van de VS over het tweede kwartaal 17,8 miljard dollar bedraagt, het hoogste niveau sinds anderhalf jaar.

De tegenvallende cijfers waren mede debet aan het verlies van bijna vijftig punten van de Dow Jones Index, die eergisteren nog een sprong omhoog van zeventig punten maakte. Volgens analisten wijst de snel stijgende en dalende markt op onzekerheid bij beleggers, die bij gebrek aan duidelijke tekenen van herstel op lange termijn, geneigd zijn te reageren op elk brokje goed of slecht nieuws.