Veteranen verontrust over verfilming Oeroeg

DOORN, 16 SEPT. Indië-veteranen vrezen dat de Nederlandse speelfilm Oeroeg, die volgend jaar in de bioscopen komt, een “sterk vertekend beeld” geeft van het optreden van het Nederlandse leger tijdens de strijd om de onafhankelijkheid van Indonesië.

De Stichting Veteranen Platform heeft zich in een brief tot minister Ter Beek van defensie gewend. De film zou volgens de briefschrijvers weleens “contraproduktief” kunnen werken op het veteranenbeleid van de minister. Het Platform erkent overigens het recht van het maken van welke film dan ook, maar wijst erop dat zorgvuldigheid geboden is.

Oeroeg, een film van regisseur H. Hylkema en producent P. Voorthuysen, is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1948 van Hella Haasse. Het verhaal gaat over een Indonesische en een Nederlandse jongen die in hun jeugd vrienden zijn, maar tijdens de strijd om de onafhankelijkheid tegenover elkaar komen te staan.

Producent Voorthuysen vraagt zich af waarop de veteranen hun ongerustheid baseren. Er is ook geen reden tot zorg, zegt hij, en de film is ook nog niet eens af. Er komen wel oorlogshandelingen in voor, maar op een evenwichtige manier, verricht door beide partijen. Bovendien gaat de film over de relatie tussen de twee jongens, de rest is slechts achtergrond. Het is wel zo dat het boek geschreven is vóór de politionele acties en dat die acties in de film aan de orde komen. (ANP)