Polen: stakers in autofabriek geven actie op

WARSCHAU, 16 SEPT. Stakers in de Poolse autofabriek FSM hebben gisteren na 56 dagen hun verzet tegen overname door Fiat opgegeven. De 2.500 werknemers protesteerden met hun actie tegen mogelijk verlies van banen. De investering van Fiat, ter waarde van 3,2 miljard gulden, is de grootste in Polen sinds de val van het communisme.

Het einde van de staking is een overwinning voor de regering van premier Hanna Suchocka, die het einde van het protest afwachtte. De overige 13.000 FSM-werknemers steunden de regering, omdat overname het enige alternatief in plaats van faillissement zou zijn. In petities eisten zij het einde van de actie.

De stakers vrezen ontslagen als het ouderwetse en inefficiënte staatsbedrijf wordt overgenomen door een kapitalistisch bedrijf. Fiat heeft werkgelegenheidstoezeggingen gedaan. Voorwaarde van de stakers bij de beëindiging van het protest was bovendien dat een eerder loonaanbod van FSM, inmiddels verzwakt door de acties, doorgaat: produktiemedewerkers zouden er 120 gulden per maand op vooruit gaan, anderen honderd gulden. Het gemiddelde maandloon in Poolse staatsindustriën bedraagt 350 gulden.

Premier Suchocka noemde het protest van de stakers, georganiseerd in Solidariteit '80, “onzinnig”. Ze zei dat stakingen niet langer een politiek wapen zijn, omdat er nu wettelijke wegen bestaan voor arbeidsonderhandelingen.

In de FSM-fabriek worden al Fiats van het type Cinquecento gemaakt. Een nieuwe datum voor overname, die oorspronkelijk voor half augustus was gepland, wordt vastgesteld zodra de waardebepaling van de fabriek is afgerond. (AP)