Op zoek naar Lichtend Pad

LIMA, 16 SEPT. Met razzia's in Lima is de Peruaanse overheid een offensief begonnen tegen de maoïstische guerrillaorganisatie Sendero Luminoso ("Lichtend Pad'), om te profiteren van de verzwakte toestand waarin deze beweging verkeert na de arrestatie van haar leidsman Abimael Guzmán, afgelopen zaterdag.

Behalve Guzmán blijkt de Peruaanse politie nóg een grote vangst gedaan te hebben met de aanhouding van German Sipian Tavára, bijgenaamd "kameraad Arturo'. Hij wordt ervan verdacht de "nationale coördinator' van Sendero te zijn geweest. Aangenomen wordt dat de harde kern van Sendero wordt gevormd door naar schatting 5.000 militanten. Dezen hebben de arrestatie van hun kaderleden beantwoord met diverse moordaanslagen. Daarbij viel één dode en talloze gewonden. De Peruaanse president Alberto Fujimori, die aan kritiek blootstaat wegens zijn recente machtsgreep, heeft een aantal westerse landen gevraagd om de uitlevering van in totaal zestien personen, die hij “ambassadeurs van Sendero” noemde. (AFP)