Ook Goudsmit houdt niet van mooi weer

Bierbrouwers en ijsverkopers denken met plezier terug aan de uitzonderlijk mooie zomer van dit jaar. De detailhandel daarentegen wil niet graag herinnerd worden aan het warme weer. Vendex en Koninklijk Bijenkorf Beheer lieten al eerder weten dat de klanten vanwege het fraaie weer waren weg gebleven. Detailhandelsconcern Goudsmit (warenhuisketen Ter Meulen, snoepwinkels Jamin en Sweetheart, modeketens The Society Shop en Lipstick) zegt nu eveneens last te hebben gehad van de hoge temperaturen. De resultaten zullen tegenvallen heeft directeur J.R. Rosen Jacobsen verklaard. Tot overmaat van ramp vroeg Ter Meulen gisteren surséance van betaling aan.

In mei verwachtte Goudsmit nog een netto winst van circa 6 miljoen gulden bij een omzet ongeveer 244 miljoen gulden. Toen was het aandeel Goudsmit, genoteerd op de lokale markt, nog 39,80 gulden waard, de hoogste koers van dit jaar. De koers van Goudsmit is sinds juni ingestort. Vanmorgen stond de koers op 25 gulden, drie gulden lager dan de slotkoers van gisteren.

Houdersmaatschappij Goudsmit, waar ruim 1200 mensen werken, is voor het grootste deel in handen van grootaandelhouders. Met 52 procent van de geplaatste aandelen is investeerdersgroep Wolters Schaberg de controlerend grootaandeelhouder. Verder hebben verzekeraars Fortis (10 procent) en de Zwolsche Algemeene (5 procent) aandelenpakketten in handen.

Hoewel de winst per aandeel van Goudsmit de afgelopen jaren gestegen is tot bijna zes gulden, hebben de aandeelhouders al sinds 1981 geen dividend meer ontvangen. De winst is ieder jaar toegevoegd aan de algemene reserves.

De aandeelhouders hebben de afgelopen jaren vooral geprofiteerd van een behoorlijke koersstijging. In 1988 noteerde Goudsmit nog ruim twaalf gulden. In 1989 is de koers verdrievoudigd. Sindsdien heeft Goudsmit dit niveau kunnen vasthouden.

Na de recente tegenvallers en pessimistische verwachtingen is de koerswinst weer voor een groot deel teniet gedaan. Jacobson verwacht over dit jaar geen negatief resultaat, maar gaf toe dat voorzieningen voor reorganisaties daar nog voor kunnen zorgen. Eind deze maand maakt Goudsmit de halfjaarcijfers bekend.

    • Frank van Alphen