NOS-voorzitter: geen sponsoring publieke omroep

AMSTERDAM, 16 SEPT. De publieke omroep moet de produktie van programma's niet laten financieren door bedrijven of andere op winst gerichte organisaties.

Dat heeft NOS-voorzitter M. de Jong vandaag gezegd bij de opening van het tweede Nationale Omroep Congres in Amsterdam. Er moet volgens De Jong duidelijkheid bestaan over wat er met een programma gebeurt. Een vermenging van commerciële en publieke belangen is volgens hem een verkeerde zaak. Alleen sponsoring via stilstaande beelden voorafgaand aan een programma acht hij verantwoord. Dan is een scheiding tussen redactionele en commerciële belangen mogelijk. Andere vormen van sponsoring wijst hij van de hand. Verlies aan inkomsten kan volgens De Jong worden gecompenseerd door uitbreiding van de STER-reclame. Verder zouden er bij de publieke omroepen redactiestatuten moeten komen om de redactionele belangen veilig te stellen.