IMF ziet 3,1 procent groei van wereldeconomie in 1993

WASHINGTON, 16 SEPT. De groei van de wereldeconomie zal volgend jaar uitkomen op 3,1 procent. Dit voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over de wereldeconmie dat vandaag is gepubliceerd.

In het voorjaar voorzag het IMF nog een groei van 3,6 procent voor de wereldeconomie. Dit jaar zal de groei uitkomen op 1,1 procent. In mei voorspelde het IMF nog een groei van 1,4 procent voor 1992.

De gemiddelde inflatie in de wereldeconmie zal volgend jaar uitkomen op 6,7 procent.

De Oosteuropese landen zullen volgend jaar een economische groei doormaken van 2,4 procent. De economieën van de republieken van de voormalige Sovjet-Unie daarentegen zullen gemiddeld 6,5 procent krimpen.

Voor dit jaar voorziet het IMF een inkrimping van de Oosteuropese economieën met 9,7 procent en voor die van de GOS-republieken met 18,2 procent. In mei van dit jaar was het IMF veel optimistischer gestemd over de groei in Oost-Europa. Toen voorzag het een inkrimping van 8,7 procent en voor het GOS een daling van slechts 0,7 procent.

De vooruitzichten voor de inflatie in Oost-Europa en het GOS zijn zonniger. Volgend jaar zal de inflatie in Oost-Europa vermoedelijk uitkomen op 42,1 procent. Voor dit jaar was een record-inflatie van 796,4 procent voorzien. In de voormalige Sovjet-Unie voorspelt het IMF voor 1993 een inflatieniveau van 134,5 procent. Voor dit jaar is voor het GOS een inflatie van 1.296,2 procent voorspeld. (AFP)