Iemand thuis?

De hazelmuis bouwt nesten in braamstruiken. Er komt veel geduld en ervaring voor kijken om ze te vinden. Maar je kunt ook profiteren van andermans geduld en ervaring; ik heb mij aangesloten bij Hendrik Erkenbosch en Dick Klees.

Als je een nestje ontdekt, probeer je even of het dier thuis is. Je trekt aan een braamstengel om het bouwseltje in trilling te brengen. Vergelijk het met aanbellen.

Het eerste nest was leeg. Bij het tweede kwam een hazelmuis nieuwsgierig naar buiten. Het dier heeft een zachtgele vacht met een toefje wit aan de keel. De borstelig behaarde staart is aan de korte kant. De ogen zijn net vlierbessen.

Het mooiste is de motoriek. Andere muizen zie je als speelgoedautootjes over de grond roetsjen, de hazelmuis kun je zien klauteren. Hij demonstreert het gebruik van zijn afzonderlijke pootjes, terwijl zijn staart voor houvast en evenwicht zorgt. Kortom, de kleinste vrijlevende aap van Nederland.

In het derde nest troffen we jongen aan, een stuk of zes. Je steekt er voorzichtig een vinger in en voelt aan het topje een aantal warme, pulserende knikkers, wat een tamelijk gynaecologische sensatie oplevert.

Een daglang trokken we langs de zonnige hellingen in het zuidelijkste van Limburg. De grens hoeft maar een eindje op te schuiven, dan zitten al onze hazelmuizen in België.

    • Koos van Zomeren