HCS Technology definitief failliet

Bewindvoerders van het sinds vorige week in surséance van betaling verkerende automatiseringsconcern hebben de rechtbank in Zutphen gisteren gevraagd het faillissement uit te spreken. Vorige week vroeg HCS uitstel van betaling aan voor drie werkmaatschappijen, waaronder het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde HCS Technology. De bewindvoerders hebben nu geconstateerd dat de toestand van de boedel zodanig is dat uitstel van betaling niet langer te handhaven is. Naar verwachting zal het faillissement vanmiddag worden uitgesproken.

Het gaat om het faillissement van HCS Technology nv. De vorige week verleende surséance van betaling voor HCS Beheer en HCS Automation Services wordt gehandhaafd. Eerder werd voor zes dochterondernemingen van HCS faillissement aangevraagd. De overblijvende dochterondernemingen en deelnemingen worden van de hand gedaan.

Een aantal dochterbedrijven is buiten de rechterlijke voorzieningen gebleven. Gistermorgen is het faillissement uitgesproken van dochteronderneming HCS Ciob in Eindhoven. De activiteiten van Ciob alsmede 91 van de 106 werknemers, zijn inmiddels overgenomen door Sanderink Beheer.

De ontmanteling van het automatiseringsconcern is de afgelopen weken in een stroomversnelling geraakt. Grootaandeelhouder van HCS, Unigro-topman E. Albada Jelgersma stapte twee weken geleden uit de raad van commissarissen. Hij wilde niet langer verantwoordelijkheid dragen voor de besluitvorming.

HCS dat zich met name bezighoudt met de distributie en verkoop van kantoorapparatuur, verkeert sinds vorig jaar in grote financiële problemen. Bij een omzet van 929 miljoen gulden leed de onderneming vorig jaar een deamatisch verlies van 411 miljoen gulden. In juni werden aandelen HCS uit de officiële notering van de Amsterdamse effectenbeurs gehaald en kunnen de stukken uitsluitend nog op de onofficiële markt hun weg vinden tegen prijzen die de afgelopen dagen variëren in de buurt liggen van van twee cent per aandeel.