Gabor eist verdwijnen van alle pitbullterriërs

DEN HAAG, 16 SEPT. Staatssecretaris Gabor (landbouw, natuurbeheer en visserij) wil de pitbullterriërs laten uitsterven door ze verplicht te laten steriliseren. Dat blijkt uit een regeling die hij gisteren voor advies naar een aantal instanties heeft gestuurd, waaronder de Dierenbescherming en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bijna twee jaar geleden kondigde de bewindsman een verbod aan op het het fokken en houden van pitbulls. Reden daarvoor was een aantal incidenten waarbij pitbulls kinderen hadden doodgebeten. Voor pitbulls van nu geldt het houdverbod niet wanneer de dieren zijn geregistreerd en gemerkt, gemuilkorfd en aangelijnd op de openbare weg lopen en onvruchtbaar zijn gemaakt. Er zijn tussen de 3.000 en 8.000 van deze honden in Nederland.

De regeling waarin Gabor de sterilisatie van pitbulls aankondigt, wordt verwerkt in de Gezondheidsheids- en Welzijnswet, die op 22 september in de Eerste Kamer wordt behandeld. Binnen tien weken nadat de regeling in werking is getreden moeten alle bestaande pitbulls voor identificatie bij de Stichting Registratie Gezelschapsdieren Nederland zijn aangemeld en onvruchtbaar zijn gemaakt. De draagtijd van pitbulls is negen weken, zodat bij dieren geboren vanaf tien weken na inwerkingtreding van de regeling sprake is van een overtreding van het fokverbod. Naar verwachting gaat de regeling binnen enkele maanden in.

De dieren worden geregistreerd aan de hand van een beschrijving, een tekening en foto's. Na registratie krijgen pitbulls een dierenpaspoort dat dient als ontheffing voor het fok- en houdverbod. De Stichting Registratie Gezelschapsdieren krijgt daar tien weken de tijd voor. Daarmee duurt het twintig weken voordat de regeling is ingevoerd. Politie en ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst (AID) zullen op naleving van de regeling toezien.

Het fok- en houdverbod zal voorlopig alleen gelden voor pitbulls. Er staan ook andere honderassen ter discussie zoals de Fila Brasileiro, de Dogo Argentino en de American Staffordshire Terrier. Voor deze rassen wordt gewerkt aan een gedragstest, die naar verwachting in december volgend jaar klaar is. Mogelijk komt er een regeling om deze honden uit te zonderen van een fok- en houdverbod indien ze de gedragstest met goed gevolg hebben afgelegd.