Franse campagne concentreert zich weer op Mitterrand

PARIJS, 16 SEPT. Vier dagen voor het referendum over het verdrag van Maastricht zijn in Frankrijk nieuwe speculaties ontstaan over een mogelijk gebaar van president François Mitterrand om een meerderheid voor ratificatie te bevorderen.

Het Elysée maakte vanochtend bekend dat kanker is geconstateerd in het weefsel dat vorige vrijdag werd verwijderd bij de prostraatoperatie die de bijna 76-jarige president in Parijs onderging. De gezondheidstoestand van Mitterrand is zo bevredigend dat hij vanavond, een dag eerder dan voorzien, vanuit het ziekenhuis naar het Elysée terugkeert.

De bekendmaking van het Elysée gaf - afgezien van een kleine duikeling van de koersen op de Franse beurs - nieuw voedsel aan politieke speculaties over een mogelijk initiatief van president Mitterrand om de overwinning van het 'ja' voor "Maastricht' aanstaande zondag veilig te stellen.

Aanleiding voor deze speculaties was de verklaring van de minister van industrie, Strauss-Kahn, dat “de president zijn taak misschien voltooid acht” als een meerderheid van de Fransen voor ratificatie stemt en “hij zijn mandaat (als president) zal beëindigen”. Strauss-Kahn voegde hier echter nadrukkelijk aan toe, dat hij geen informatie had “die me toestaat dat te denken”.

Mitterrand en premier Pierre Bérégovoy hebben steeds met nadruk ontkend dat de president vervroegd zou opstappen als "Maastricht' zou worden goedgekeurd dan wel verworpen. Van verschillende zijden, omder meer door de commentator Alain Minc, is de laatste weken gesuggereerd dat Mitterrand een ja voor de Europese Unie kan veilig stellen door een vervroegd aftreden aan te kondigen.

De campagne voor en tegen ratificatie van "Maastricht' gaat tot het weekeinde onverminderd voort. Alle belangrijke partijleiders houden deze week avond aan avond, in steden in het gehele land, toespraken op doorgaans druk bezochte bijeenkomsten, waarin ze bijna eenstemmig voor ratificatie pleiten. Gisteren traden oud-president Giscard d'Estaing en zijn oud-premier Raymond Barre, beiden overtuigde Europeanen, gezamenlijk op tijdens een bijeenkomst,hetgeen de laatste vier jaar niet was voorgekomen.

Volgens de Franse wet mogen opinieonderzoeken deze week niet worden gepubliceerd. Uit de laatste peilingen die zijn gehouden - onder andere in opdracht van institutiuonele beleggers - zou volgens Parijse beurskringen blijken dat het ja aan de winnende hand is. De BBC maakte gisteren melding van 56 procent voorstemmers.

De leider van het uiterst-rechtse Front National, Jean-Marie Le Pen, riep gisteren voor enkele duizenden aanhangers in Parijs Mitterrand op te vertrekken. Le Pen deed dat op het ritme van de oude slogan "Algérie francaise', deels als eerbetoon aan Pierre Sergeant, ex-parachutist en leider van de terreurbeweging OAS, die dezer dagen overleed. Sergeant die twee keer ter dood werd veroordeeld (onder andere wegens een aanslag op een trein) maar gratie kreeg, was lid van het Front National.

    • Jan Gerritsen