FC Köln begint in strijd om UEFA cup met zege op Celtic

DEN HAAG, 16 SEPT. FC Köln, nog zonder overwinning in de Bundesliga en voor de Duitse beker uitgeschakeld door MSV Duisburg, is op het Europese plan beter begonnen. In de eerste ronde van de strijd om de UEFA-beker werd Celtic Glasgow met 2-0 verslagen. Anderlecht gaf in Edinburgh een voorsprong van 2-1 weg tegen tien spelers van Hibernian. Acht minuten voor tijd maakte invaller Evans gelijk voor de Schotten.

Het Duitse duel van de winnaars van de Europese- (Werder) en Duitse beker (Hannover) eindigde in het Weser-stadion in een duidelijke overwinning voor de ploeg uit de Bundesliga, 3-1. Door doelpunten van Rufer (twee) en Bratseth voor Werder en een tegentreffer van Wojcicki uit een strafschop was de eindstand al bij rust bereikt. Werder werd vorig jaar in de halve finales van het toernooi om de Duitse beker door Hannover uitgeschakeld. Gisteravond was het een eenzijdige wedstrijd, zeker in de tweede helft. Na twee gele kaarten voor Schönberg speelde Hannover een half uur met tien man en probeerde alleen nog maar doelpunten te voorkomen.

FC Köln was voor 26.000 toeschouwers duidelijk sterker dan Celtic, maar kreeg de wedstrijd pas in handen na de openingstreffer van libero Jensen. Bij een hoekschop van Littbarski sprong de Deen aanzienlijk hoger dan de verdedigers. Doelman Marshall, de beste man van de Schotten, was kansloos, maar verrichtte kort daarna een paar opmerkelijke reddingen bij pogingen van uitblinker Littbarski en Lehmann.

Na rust hield Köln de goede lijn vast. De 26.000 toeschouwers waren zo enthousiast dat herhaaldelijk spreekkoren ten gunste van de veelgeplaagde trainer Berger opklonken, maar de nummer vier uit de Schotse eredivisie kon het niveau van de Bundesliga bij lange na niet halen. Daarom kon moeilijk van een opmerkelijk herstel van Köln na de belabberde start van het seizoen gesproken worden. Al was het maar omdat de tweede en beslissende treffer, van Ordenewitz, pas acht minuten voor tijd viel.

Anderlecht kwam in Edinburgh al vroeg in de problemen. Doelman De Wilde werd na vier minuten bestraft voor zijn eigen fout. Beaumont scoorde uit een rebound. Zes minuten voor de rust kwamen de Belgen op gelijke hoogte. Degryse belastte zich met de strafschop nadat de Duitse scheidsrechter Weber een overtreding op Bruno Versavel had gezien.

Halverwege de tweede helft leek het verzorgder voetbal van Anderlecht te worden beloond toen Oranje-international Van Vossen na een snelle counter met een lob over de Schotse doelman voor 1-2 zorgde. In de slotfase maakte invaller McGinley nog 2-2.