F-16 piloot vuurt raket af op verkeerstoren van Vlieland

LEEUWARDEN, 16 SEPT. Een Deens F-16 vliegtuig heeft tijdens een NAVO-oefening op het militair oefenterrein De Vliehors op Vlieland gistermiddag ten minste twee raketten afgeschoten op de verkeersleidingstoren. De raketten bevatten geen explosieve stoffen, maar door de snelheid van de inslag is de materiële schade in de toren volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie “aanzienlijk”.

De vlieger vuurde per ongeluk op de toren in plaats van op gemarkeerde doelen. Een projectiel kwam door het dak van de verkeersleidingskoepel naar binnen. De onderofficier die zich daar bevond raakte licht gewond aan het hoofd als gevolg van vallend glas. De andere raket trof de koffiekamer, waar volgens een woordvoerder van de vliegbasis Leeuwarden kort voor de inslag nog acht mensen zaten. “We hebben de nodige mazzel gehad”.

Een team van de Deense luchtmacht is vandaag afgereisd naar Vlieland om ter plekke samen met de koninklijke luchtmacht een onderzoek in te stellen. Hoe de piloot niet de aangegeven doelen op het land maar de toren kon treffen, is onbekend.

De woordvoerder van defensie verklaart dat de Deense piloot een "ervaren vlieger' was. Volgens een woordvoerder van de vliegbasis moet een F-16-vlieger binnen drie seconden het goede doel kiezen. “Dit ongeluk onderstreept het belang van regelmatige oefeningen om voldoende vaardigheden op te doen.” De oefeningen, die tot volgende week vrijdag stonden gepland, zijn tot nader order uitgesteld.