Duitse zusje en nichtje van Rambo te sterk voor Nederlandse tafeltennissters; Hooman blijft achter bij Vriesekoop

KLEVE, 16 SEPT. De nationale vrouwen-tafeltennisploeg wil zó graag op jacht naar de Europese titel in de Superliga. De basis daarvoor is aanwezig met toppers als Bettine Vriesekoop, Mirjam Hooman en Gerdie Keen. Maar tegen Duitsland wilde het gisteravond nog niet erg vlotten. Ondanks riante winstkansen ging de openingswedstrijd met 4-3 verloren. Europees kampioene Vriesekoop bleef zonder verlies, maar voormalige Top 12-winnares Hooman liet het volledig afweten.

Het Nederlands team behoort al jarenlang tot de internationale top. Bij Europese en wereldkampioenschappen werden diverse medailles behaald. Meestal brons, eenmaal zilver. Dat laatste was eerder dit jaar het geval bij de EK in Stuttgart. Daar misten Vriesekoop en Hooman tegen Roemenië dè kans op de eerste plaats.

Hoewel een kampioenschap in de Superliga minder aanspreekt dan een ereplaats bij een officieel titeltoernooi is het voor de Nederlandse Tafeltennisbond van levensbelang dat er volop reclame wordt gemaakt voor en door de nationale selectie. De NTTB krijgt voor volgend jaar een extra financieel probleem bovenop de huidige moeilijkheden als er niet snel een nieuwe hoofdsponsor wordt gevonden. Het verzekeringsconcern Eagle Star Leven maakte onlangs bekend dat men het na de drie contractjaren voor gezien houdt. Officieel omdat het niet in de internationale plannen van het concern past, maar in de kern omdat de reclamewaarde te gering is gebleken wegens te weinig tv-exposure.

Technisch directeur Jan Vlieg rekent er op dat het Hilversumse bureau Trefpunt, dat namens de tafeltennisbond op zoek is naar een nieuwe sponsor, daar tijdig in zal slagen. “Ik ben optimistisch gestemd. We hebben immers een prima team in de aanbieding.” Inderdaad heeft Vlieg het succesvolste tafeltennisseizoen ooit achter de rug met vier medailles bij de Europese kampioenschappen. En met daarnaast nog wat plakken bij de jeugd-titelstrijd.

Mocht het onverhoopt niet lukken om tijdig aan geld te komen, dan zijn de problemen niet te overzien. Ad Bouwman, als hoofdbestuurslid verantwoordelijk voor topsport: “We maken nu twee begrotingen, één met sponsorgelden en één zonder. Maar als er geen extra geld komt zal er ernstig moeten worden ingekrompen. We zullen dan ook naar de technische staf moeten kijken.”

Dat er in die sector "gesneden' gaat worden, lijkt onontkoombaar. De NTTB heeft als kleine, en momenteel uiterst armlastige, bond vier betaalde trainers rondlopen. Twee fulltimers (Tigerman en Vlieg) en twee in deeltijd (Li en Boon). Bovendien zijn er binnen de tafeltennisbond ook al vragen gerezen over de uitgebreide begeleiding van betaalde krachten tijdens de Europese kampioenschappen (chef d'équipe, arts en fysiotherapeut). Het ligt in de lijn der verwachtingen, dat ook in die hoek bezuinigingen niet uit zullen blijven.

Dat zal overigens geen direct effect hebben op de prestaties van de Nederlandse vrouwenploeg. Vriesekoop, Hooman en Keen bezitten een solide positie in de Europese ploeg. “Maar ik wil juist voorkomen dat onze jongeren de aansluiting gaan missen. Daarom ook wil ik steeds met een volledige ploeg van zes speelsters bij de wedstrijden zijn. Het grote publiek kijkt vooral naar Vriesekoop en Hooman, maar er zit heel wat kwaliteit achter. Dat mag niet verloren gaan. Ook na Vriesekoop moeten we verder”, aldus Vlieg.

Tegen Duitsland was de inmiddels 31-jarige Europese kampioene superieur. Ze klopte de Duitse kampioene Christiane Praedel en voormalig wonderkind en Top 12-winnares Olga Nemes met speels gemak. Maar Vriesekoop zag tot haar verbijstering, dat Mirjam Hooman - regelmatig toch haar evenknie - wel erg slordig met de kansen omsprong tegen Praedel en Struse.

Dit Duitse duo, door Vlieg omschreven als "kamikazespeelsters' en "het zusje en het nichtje van Rambo', was verantwoordelijk voor de 4-3 winst. Olga Nemes bleef zonder winst, ook tegen Gerdie Keen.

    • Ted van der Meer