Dublin: afzien van aanspraak op Ulster

DUBLIN, 16 SEPT. De Ierse regering is bereid haar constitutionele aanspraken op het noordelijk deel van het eiland te laten vallen op voorwaarde dat er een akkoord komt dat goede voorwaarden bevat voor de katholieke minderheid daar.

Volgens de krant Irish Times heeft de regering in Dublin een discussiestuk geschreven waarin de mogelijkheid van een wijziging van de grondwet niet langer wordt uitgesloten, waarvoor overigens wel een volksraadpleging noodzakelijk is. De kansen voor een dergelijk referendum zijn groter naarmate de positie van de katholieken in Ulster beter is veiliggesteld. De leiders van de protestantse Unionisten in Noord-Ierland hebben gedreigd weg te lopen van de onderhandelingen over de toekomst van Ulster als Ierland vast blijft houden aan zijn constititionele aanspraken op het noordelijk deel van het eiland. (AP)