Dodenaantal van ramp door vloedgolven stijgt

ISLAMABAD, 16 SEPT. Het dodenaantal als gevolg van de zware regenbuien en vloedgolven van de afgelopen week in de noordelijke delen van Pakistan is gestegen tot meer dan 900 mensen. Honderden worden nog vermist en zeker tienduizenden mensen zijn dakloos geworden. In buurland India zijn zeker 463 slachtoffers gevallen als gevolg van het natuurgeweld.

Het Pakistaanse leger ondernam gisteren pogingen meer dan een half miljoen mensen, onder andere met helikopters, te evacueren uit hun aan de rivier de Indus gelegen dorpen. Het zuiden van het land wordt bedreigd door de uit het noorden afkomstige vloedgolven.

De uit hun oevers getreden rivieren Jhelum en Chenab hebben meer dan dertig tot veertig procent van de oogst verwoest in het Punjab-district. In heel Pakistan is meer dan de helft van de katoenoogst vernield. Inmiddels zijn meer dan 200 kampen opgericht voor de vele honderdduizenden daklozen.

Volgens een regeringswoordvoerder stroomt er op het hoogtepunt van de vloedgolven per seconde meer dan 24.000 kubieke liter water door het midden van Pakistan. Gewaarschuwd werd dat de natuurramp, de ergste sinds 1920, nog niet voorbij is.

In het dichtbevolkte Punjab-district zijn inmiddels meer dan 350 dorpen overstroomd. De historische stad Multan, waar veel islamitische heiligen liggen begraven, bleef gespaard door inderhaast opgeworpen dijken. Veel bewoners van de stad brachten de nacht biddend door op de daken van hun huizen.

In het noorden van India zijn meer dan 750.000 mensen getroffen door de overstromingen. Volgens het Indiase persbureau PTI worden nog verschillende steden en dorpen in het district Uttar Pradesh en het nabijgelegen Bihar door het aanstormende water bedreigd. (Reuter, AFP)