Directeuren kiezen voor Brinkman

DEN HAAG, 16 SEPT. Ondernemers zien in Brinkman de beste premier voor de jaren negentig. Het CDA zou dan wel een coalitie moeten aangaan met de VVD. Dit blijkt uit een mini-enquête van de werkgeversorganisatie NCW.

Het NCW peilde vorige week telefonisch de mening van 75 bedrijfsdirecteuren, van wie 38 procent zich uitsprak voor Brinkman. Bijna een kwart van de ondervraagden ziet in Lubbers ook voor de jaren negentig de beste premier. Negentien procent noemt Wiegel en 9 procent Kok.

Bij verkiezingen zou 47 procent van de ondernemers op de VVD stemmen en 42 procent op het CDA. De directeuren zijn positiever over het beleid van het vorige kabinet, van CDA en VVD, dan over de huidige coalitie van CDA en PvdA.

Het vertrouwen in de coalitie van CDA en PvdA herstelt zich voorzichtig. Volgens een gisteren gepubliceerde enquête van het bureau Interview zou de coalitie bij verkiezingen op dit moment 75 (CDA 46, PvdA 29 ) van de 150 zetels halen. Het is voor het eerst sinds de ziektewet- en WAO-voorstellen van vorig jaar zomer dat CDA en PvdA op dit niveau uitkomen. De peiling betekent nog altijd een verlies van 20 zetels voor de PvdA en 8 voor het CDA.