Daggeldrente in Zweden opnieuw naar 75 procent

STOCKHOLM, 16 SEPT. De Zweedse centrale bank heeft het daggeldtarief vanmorgen opnieuw opgetrokken van 20 naar 75 procent. Daarmee wil de bank het wegvloeien van kapitaal beteugelen.

Volgens een korte verklaring van de Zweedse Riksbank werd de rente voor daggeld sterk verhoogd omdat er gisteren veel geld uit het land vloeide. Dat gebeurde nadat de centrale bank de verhoging van de daggeldrente van 24 naar 75 procent, waartoe vorige week woensdag werd besloten, ongedaan had gemaakt.

De Zweedse centrale-bankpresident Bengt Dennis verklaarde gisteren dat zijn land de Zweedse kroon zal verdedigen tegen de druk om de munteenheid te devalueren. Op de effecten- en valutamarkten circuleerden gisteren geruchten dat Zweden zijn kroon wil devalueren.

Vorige week verhoogde de Zweedse centrale bank het geldmarkttarief van 24 naar maar liefst 75 procent. De stap was nodig omdat de Zweedse kroon onder druk kwam te staan door het besluit van de Finse regering de Finse mark los te koppelen van het Europese geldeenheid, de ecu. Na de renteverlaging door de Duitse Bundesbank, werd de daggeldrente maandag weer verlaagd.

In een reactie op de sterke verhoging van de geldmarktrente werd vorige week vrijdag de hypotheekrente in Zweden verhoogd met 6,75 procent naar ongeveer 24 procent. Daardoor moesten sommige hypotheekbezitters plotseling omgerekend 767 gulden per maand extra betalen. (Reuter)